Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Два роки тому «Прямий», «Еспресо» і «5 канал» відключили від Т2

  • 04.04.2024, 19:45
  • 450

Два роки тому, 4 квітня 2022-го, «Прямий, «5 канал» та «Еспресо» відключили з цифрової мережі Т2 і запустили на цих частотах трансляцію телемарафону. Однак досі жоден з держорганів не взяв на себе відповідальність за це — усі «переводять стрілки» один на одного

Фото: Єдині новини
Фото: Єдині новини

Тоді журналісти «Прямого» та «5 каналу» оприлюднили відкритий лист через незаконне відключення Концерном РРТ мовлення обох каналів. В ньому журналісти наголосили, що неухильно дотримуються принципу єдиної державної інформаційної політики, а левову частку ефірного часу передали спільному загальнонаціональному марафону, виконуючи відповідний Указ Президента.

Як неодноразово заявляв п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко, відключення телеканалів «Прямий», «5 каналу» та «Еспресо» від цифрового мовлення не сприяє майбутньому членству України в ЄС та збереженню єдності суспільства у протистоянні російському вторгненню. Крім того, він закликав не допустити «путінізації» України.

У травні 2022 року на засіданні комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики журналісти «Еспресо» спробували з’ясувати, хто та за чиєю вказівкою відключив канал.

Тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення заявила, що до відключення телеканалів не має жодного стосунку, це не їхня функція і вони займаються лише моніторингом, а також, що на Т2 транслюється не тільки єдиний телемарафон.

Своєю чергою, Міністерство культури також запевнило, що не ухвалювало рішень про відключення каналів, бо це не їхня компетенція.

За словами представника Держспецзв’язку, рішення приймала РНБО. Натомість представник РНБО заперечив цю інформацію, зазначивши, що в рішенні РНБО немає нічого про відімкнення каналів.

Уже 15 серпня Рада бізнес-омбудсмана поінформувала, що рішень про припинення трансляції телеканалів «Еспресо», «Прямого» і «5 каналу» не існує.

Тим часом «Медіарух» і Комісія журналістської етики закликали президента України Володимира Зеленського втрутитися в ситуацію з вимкненням інформаційних каналів з цифрового ефіру та пояснити причини таких дій концерну РРТ. Окрім того, на підтримку телеканалів до президента Зеленського звернулися понад 150 представників української наукової та культурної інтелігенції і навіть депутати польського сейму та сенатори Польщі.

У липні на сайті Кабінету Міністрів України була зареєстрована петиція про повернення в цифровий етер «Еспресо», «5 каналу» та «Прямого», яка за місяць набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

15 серпня уряд переадресував порушені у петиції питання Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації, а також Міністерству культури та інформаційної політики. Представники каналу «Еспресо» висловили обурення у відповідь на таке рішення уряду.

3 квітня 2023 року міжнародна організація «Репортери без кордонів», яка стежить за дотриманням свободи слова у світі, закликала повернути в ефір «Еспресо», «Прямий» та «5 канал».

А вже у лютому 2024 року «Репортери без кордонів» закликали український уряд зупинити телемарафон «Єдині новини» для посилення плюралізму в ЗМІ.

При цьому у щорічному звіті Державного департаменту США щодо дотримання прав людини у країнах світу, який представив Ентоні Блінкен, з-поміж іншого зауважується про загрози свободі слова. Зокрема, українській владі нагадали про незаконно вимкнені з ефірного мовлення телеканали «Прямий», «Еспресо» та «5 канал».

Схожі новини