Передплата 2024 «Добрий господар»

Британія експортувала у росію деталі до дронів, — ЗМІ

  • 12.02.2024, 13:55
  • 696

За перші 10 місяців 2023 року британські постачальники експортували до рф найважливіші компоненти на понад 100 мільйонів доларів

Фото The Times
Фото The Times

Йдеться, зокрема, про напівпровідники та безпілотники. Обладнання, зокрема, потрапляє до рф через треті сторони.

Відтак товар на майже 15 млн доларів передали росії безпосередньо зі складів Великої Британії.

Джерела пишуть, що ці дані свідчать про різке скорочення торгівлі між рф і Британією порівняно з 2022 роком, коли було експортовано найважливіші компоненти на майже 770 млн доларів. Але через майже два роки після початку повномасштабної війни в Україні британські технології досі знаходять свій шлях у російську армію, і часто — завдяки третім країнам.

У матеріалі йдеться про те, що раніше у російській зброї було виявлено 28 компонентів британського походження, а американського — понад 2000. Багато компонентів, хоча й не обов’язково підпадають під санкції, є важливими для російської зброї й не можуть вироблятися в країні.

Більшість британських товарів, що постачали в рф, — це напівпровідникові та електронні компоненти. Але 2023 року до рф також потрапили виготовлені у Великій Британії верстати з «комп'ютерним числовим керуванням» (КЧК) на приблизно 1,5 млн дол.

Відомо, що високоточні пристрої особливо корисні для оборонного виробництва і стали головною проблемою для союзників України.

Також у листопаді США наклали санкції на всіх значних російських імпортерів інструментів з КЧК, і разом із тими, які поставили обладнання на менше ніж 200 тис. доларів після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року.

Відтак деякі компанії збільшили постачання до рф у 2023 році шляхом збільшення експорту з Великої Британії або виробничих потужностей за кордоном.

Серед них FTDI — британський виробник напівпровідників, який, за даними газети, виготовив мікросхеми, знайдені в покинутому російському танку в Броварах Київської області в березні 2022 року. Минулого року до Росії було імпортовано на близько 1,5 млн дол. компонентів FTDI проти 500 тис. дол. 2022 року, пише видання.

«Ми серйозно ставимося до будь-яких повідомлень, що стосуються постачань нашої продукції до росії. Ми глибоко впевнені, що жоден з продуктів FTDI не доставили до рф з порушенням будь-яких застосовних санкцій, і FTDI не підтримує будь-яке використання нашої продукції для порушення прав людини. Як ми заявляли раніше, FTDI продовжує дотримуватися застосовних санкцій уряду Великої Британії та законів про експортний контроль, і наші майбутні бізнес-плани враховують ці обмеження», — зазначив засновник FTDI Фред Дарт.

Джерело пише, що багато виготовлених або розроблених у Британії товарів потрапляють до рф опосередковано, часто через китайські, гонконгські та турецькі фірми. Однак є також кілька британських постачальників, які відправили компоненти на мільйони доларів безпосередньо до росії.

За даними Financial Times, британська компанія Mykines, зареєстрована в Енфілді, на півночі Лондона, організувала продаж електроніки в Росії на близько 1,2 млрд дол. після вторгнення до України. За даними Інституту KSE при Київській школі економіки, за перші 10 місяців 2023 року бізнес експортував до рф критично важливих компонентів на 37,3 млн дол.

Компанія Machinery Trading&Service, британський постачальник деталей для гірничодобувної та будівельної промисловості, поставила до Росії обладнання на суму 10,7 мільйона доларів, що робить її другим за величиною постачальником у Великій Британії. Імовірно, що бізнес був переданий українці Ірині Вороніній, яка проживає в Молдові, всього через кілька місяців після початку повномасштабної війни.

«Попри позитивний зсув у скороченні прямої торгівлі з рф, загальна сума є значною — 112 мільйонів доларів. Непряма торгівля британських компаній зросла на 78 відсотків у грошовому еквіваленті в десятому місяці 2023 року порівняно з тим же періодом 2022 року», — зазначила старша наукова керівниця Інституту KSE Олена Білоусова.

«Ми запровадили найсуворіший пакет економічних санкцій, які коли-небудь накладалися на велику економіку. Нещодавно ми також оголосили про створення нового Управління із застосування торговельних санкцій, щоб посилити наше застосування санкцій.

Будь-яке недотримання цих жорстких санкцій є серйозним правопорушенням і карається великими фінансовими штрафами або кримінальним переслідуванням", — зазначив британський уряд.

Схожі новини