Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАТО буде збільшувати свої запаси зброї для себе та для допомоги Україні, — Міноборони

  • 24.01.2024, 15:55
  • 482

В умовах загрози з рф країни-члени НАТО відновлюватимуть потужності ВПК для збільшення запасів зброї

Фото The New York Times
Фото The New York Times

Про це заявив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.

«Наші партнери цілком точно розуміють реальну загрозу з боку росії. Тому вони поступово повертаються, так би мовити, обличчям до військово-промислового комплексу. Партнери НАТО одночасно переслідують дві цілі - збільшити власні запаси зброї та, звісно, допомогти Збройним силам України», — розповів він.

Заступник міністра нагадав, що НАТО підписало контракт на закупівлю 220 тисяч боєприпасів калібру 155 мм на 1,2 млрд доларів, а генсек НАТО Єнс Столтенберг нещодавно заявив, що союзники збільшили виробництво боєприпасів і для поповнення своїх запасів, і для забезпечення постачань Україні.

«Загалом після того, як у липні 2023 року лідери НАТО погодили план дій Альянсу щодо оборонного виробництва, НАТО замовило боєприпасів на загальну суму близько 10 млрд доларів. Це досить велика сума, і окрім вищезазначених боєприпасів, НАТО вирішило витрати ще 5,5 млрд доларів на тисячу ракет Patriot і 4 млрд доларів на снаряди для артилерії, протитанкові керовані ракети, танкові боєприпаси тощо. Також НАТО вирішило придбати 6 літаків-розвідників», — пояснив Кліменков, додавши, що такі контракти демонструють здатність трансатлантичної оборонної промисловості посилювати НАТО та підтримувати Україну.

Схожі новини