Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Через ліквідацію «Залізничнетеплоенерго» у львів'ян зникли електронні квитанції на оплату опалення та гарячої води

Як тепер оплачувати послуги, з’ясовувала журналіст «ВЗ»

З 1 січня 2024 року у Львові вступила в дію «теплова реформа». ЛКП «Залізничнетеплоенерго» ліквідували і приєднали до ЛКП «Львівтеплоенерго». Це зробили для економії бюджетних коштів: орієнтовно 30 мільйонів гривень на рік. Рішення про ліквідацію «Залізничнетеплоенерго» ще торік ухвалили на сесії депутати Львівської міської ради. Депутати також вимагали, щоб в рамках ліквідації на «Львівтеплоенерго» створили наглядову раду.

А вже в середині січня 2024 року львів'яни, яких обслуговувало «Залізничнетеплоенерго», зауважили в своїх мобільних додатках банку, що платежі за гарячу воду та опалення не відображаються. Якщо вводити реквізити вручну, нічого не виходить…

«Кілька разів телефонував до банку, щоб дізнатися, чому зникли платіжки за тепло та теплу воду за грудень, — розповів „ВЗ“ львів'янин Данило Струк. — Там нічого не знали, сказали, що застосунок банку не давав збоїв. Та просили мене видалити з екрана телефону програму банку, завантажити її по новому колу і квитанції на оплату за січень з‘являться. Так зробив, але це не допомогло. Квитанції зникли, є лише звіти про оплати за послуги за 2023 рік. Зателефонував на „гарячу лінію“ Львова, мені порадили зателефонувати до „Львівтеплоенерго“. „Гаряча лінія“ „Львівтеплоенерго“ не відповідає… На другому кінці дроту грає музика, але жоден з операторів не бере слухавку…».

Чому у Львівській Ратуші досі мовчать про оновлені правила оплати тепла та гарячої води? Містяни перебувають в інформаційному вакуумі: не знають, чи зможуть вони надалі заплатити за тепло онлайн, чи, може, варто ставати в черги до кас на пошті або в «Ощадбанку»…

"Зараз у постачальника послуг гарячої води та опалення у Львові відбувається кардинальна зміна рахунків та реквізитів, оскільки «Залізничнетеплоенерго» ліквідували, — розповіла «ВЗ» оператор банку Дарина. — Треба зачекати орієнтовно тиждень. Реквізити вручну не потрібно вводити в мобільному додатку банку. Вони оновляться автоматично, як тільки «Львівтеплоенерго» надасть нові реквізити та рахунки усім банкам".

Цю інформацію згодом підтвердили «ВЗ» у «Львівтеплоенерго». На оновлені реквізити треба зачекати ще тиждень, у мобільних застосунках квитанції оновляться автоматично.

Як розповів у коментарі для «ВЗ» голова депутатської комісії міської інфраструктури, інженерного та житлового господарства Львівської міської ради Андрій Шевців, львів'яни не відчують негативних змін від приєднання двох теплопостачальних підприємств. Навпаки — тариф споживачів «Залізничнетеплоенерго» був на 0,9% вищим, ніж у «Львівтеплоенерго». При об'єднанні двох установ тариф за тепло та гарячу воду буде таким, як зараз у «Львівтеплоенерго». А після завершення воєнного стану, каже Шевців, вступлять в дію вищі тарифи на опалення. А зараз з бюджету виділяють дотацію за різницю в тарифах, бо під час воєнного стану їх підвищувати заборонено.

Схожі новини