Передплата 2024 «Добра кухня»

Операція «Велика декомунізація»

Демонтовані радянські монументи перенесуть у музей «Територія терору»

Фото пресслужби ЛМР
Фото пресслужби ЛМР

У Львові демонтували останні монументи радянських часів, які потрапляють під закон про декомунізацію: пам’ятник російській космонавтці Валентині Терешковій (зараз депутатка державної думи рф від партії «Єдина Росія», яка у 2014 році проголосувала за анексію Криму), що на вул. Виговського, та скульптур на Пагорбі Слави («Мати-Батьківщина», «Воїн з прапором», «Присяга»). Демонтовані монументи поповнять експозицію Музею тоталітарних режимів «Територія терору».

«Очищуємо наш простір від символів радянського пе­ріоду, — розповіла керуюча справами виконкому, в. о. керівника управління охо­рони історичного середови­ща Львівської міської ради Наталія Алексєєва. — Пагорб Слави — не виняток. Окрім по­ховань, там були три радянські пам’ятники, які демонтовані та «переїдуть» до музею «Терито­рія терору».

Чиновниця повідомила, що міська влада виношує ідею пе­ренести поховання радянських військових із Пагорба Сла­ви. Роботи розпочнуться піс­ля того, як буде завершено ексгумацію на Личаківському військовому кладовищі. «Та­кий процес не можна зробити швидко, — каже Наталія Алек­сєєва. — Узгодження ексгума­ції на Личаківському військо­вому кладовищі тривало понад шість місяців. Будемо розпо­чинати цю процедуру і щодо Пагорба Слави. Думаю, усі до­зволи отримаємо у найближчі три-чотири місяці».

Пагорб Слави — місце, яке потребувало декомунізації дав­но. Це меморіал на честь воїнів, які загинули у 1914−1915 роках на Галичині, а також радянських воїнів, які брали участь у визво­ленні Львова у 1944 році. Там поховано понад три сотні вій­ськовослужбовців.

У Ратуші «ВЗ» сказали, що у Львівській територіальній гро­маді уже немає радянських мо­нументів.

Схожі новини