Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

росіяни хочуть відправити українських дітей із тимчасово окупованих територій в рф, — Лубінець

  • 19.10.2023, 16:20
  • 422

Окупанти планують до кінця року відправити 10 тисяч українських дітей із тимчасово захоплених територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей на «екскурсію» до москви та санкт-Петербургу. Цей маршрут окупанти називають «культурним просвітництвом»

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це повідомили в Офісі Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Відомо, що про такі плани окупантів стало відомо завдяки моніторингу інформаційних інтернет-каналів російської та окупаційної влади на тимчасово окупованих територіях.

Так, спеціально для українських дітей росіяни розробили так звану «Культурну карту 4+85». У межах неї вони створили вісім «просвітницьких» маршрутів, які мають ознайомити дітей «із багатою культурною спадщиною великої країни».

На свої так звані «екскурсії» окупанти вже возили дітей з Луганщини та Донеччини. Наразі на черзі 300 дітей із Запорізької області.

В Офісі зазначили, що, незалежно від маршруту, так звані «культурні» програми для дітей подібні. Крім вистав, парків та екскурсій містом, їх возять на спеціально створені музейні експозиції «Подвиг народа», агітують брати участь у військових квестах.

«Усупереч положенням Конвенції про права дитини машина російської пропаганди працює безупину. Апробувавши ще з 2014 року серед населення Криму різні способи викорінення самоідентичності та належності до українського народу, нині окупанти зосередили увагу на українських дітях, які разом з батьками вимушено опинилися під владою російського агресора», — зауважує Дмитро Лубінець.

За його словами, окупанти починають «патріотичне виховання» українських дітей з дошкільного віку та знайомлять їх з «героями спеціальної військової операції».

«рф продовжує насильницьку геноцидну політику проти України. Стирається не одне покоління українців», — наголошує омбудсмен.

Схожі новини