Передплата 2024 ВЗ

У Норвегії запрацювала найбільша у світі плавуча вітрова електростанція

  • 23.08.2023, 19:20
  • 1 028

Норвегія офіційно запустила свою першу офшорну вітроелектростанцію Hywind Tampen. Вона є найбільшою у світі так званою плавучою ВЕС, що використовує вітрові турбіни на плавучих платформах

Фото AFP
Фото AFP

Hywind Tampen — перша повномасштабна плавуча морська вітроелектростанція в Норвегії, яка має забезпечувати електроенергією нафтогазові родовища Gullfaks і Snorre. Виробництво на об'єкті розпочали у листопаді 2022 року.

На запуску були норвезький прем'єр-міністр Йонас Гар Стьоре та кронцпринц Норвегії Хокон.

ВЕС розташована у Північному морі приблизно за 140 кілометрів від берега. Вона складається з 11 турбін і матиме потужність 88 мегават. Це означає, що виробництво зможе забезпечити приблизно 35% річного попиту на електроенергію на п’яти платформах Snorre та Gullfaks.

Ймовірно, що Hywind Tampen зменшить викиди вуглецю на 200 тисяч тонн щорічно шляхом заміни викопних джерел енергії, які використовують для вироблення електрики, альтернативним.

Загальна вартість проєкту — приблизно 7,4 мільярда норвезьких крон (640 мільйонів євро), що на два мільярди крон більше, ніж очікували. Прем'єр Норвегії заявив, що вартість справді зросла, «але хтось має починати».

Норвегія є потужним виробником енергоресурсів у Європі, а від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну посилила співпрацю з Євросоюзом, аби допомогти йому замістити російські постачання газу й нафти.


Джерело: E24

Схожі новини