Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Телескоп Вебба сфотографував неправильну галактику, всіяну зорями

  • 23.07.2023, 20:15
  • 772

Телескоп Вебба зміг сфотографувати неправильну галактику, всіяну областями недавнього зореутворення. Астрономи вважають, що її нерівний вигляд пояснюється процесом злиття двох галактик

Зорі. Фото: NASA
Зорі. Фото: NASA

Про це повідомляє NASA.

На новому фото видно Arp 263 — неправильну галактику, яка ховається на задньому плані, а домінує зоряний фотобомбардувальник — зірка BD+17 2217.

У той же час Arp 263 є неправильною галактикою, всіяною областями нещодавнього зореутворення, вона розташована на відстані близько 25 млн світлових років у сузір'ї Лева.

Зображення вдалося отримати завдяки використанню двох інструментів телескопа.

Перш за все, астрономи спостерігали за нещодавно створеними надновими — зорями, які збільшують свою світність раптово у мільярди разів, як-от, SN 2012A, виявлена понад 10 років тому, а також потужну камеру Hubble 3 для пошуку слідів зіркового вибуху.

Друге дослідження було проведено з використанням Advanced Camera for Surveys Hubble для отримання зображень пекулярних галактик у каталозі Arp — тих, які мають особливості та не можуть бути віднесені до певного морфологічного класу, і за якими раніше не спостерігали. Це робили з метою пошуку перспективних об'єктів для вивчення.


Джерело: NASA

Схожі новини