Передплата 2024 «Добрий господар»

На деокупованих територіях України знайшли дитячі катівні, — Лубінець

  • 14.12.2022, 18:30
  • 1 174

Військові рф під час окупації Харківщини та Херсонщини облаштовували катівні для дітей, які, на їхню думку, чинили спротив

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець на доповіді у медіацентрі «Україна-Укрінформ».

"Так, це правда (є дитячі катівні - ред.). Ми вперше зафіксували катування дітей. Я думав, що дно пробити не можна після Бучі, Ірпеня. Я особисто побачив в Балаклії дві катівні, які були одна навпроти іншої. Один хлопець там перебував 90 днів. Він розповідав, що його катували: різали ножем, нагрівали метал і випалювали частину тіла, декілька разів виводили на розстріл і стріляли поверх голови. Він цілодобово чув крики жінок і чоловіків, яких катували. Я думав, що це є дно.

Ні. Дно ми побачили в Херсоні. В одній з катівень ми виявили окрему камеру, де тримали дітей. За словами людей, які там перебували, вони знали, що поруч із ними є українські діти. Самі окупанти називали її «дитячою камерою». Це таке саме сире приміщення, вона відрізнялась тільки тим, що вони кинули (на підлогу — ред.) дуже тонкі каремати (килимки — ред.) і сказали, що це для дітей", — розповів він.

Лубінець додав, що дітям давали воду через день, практично не годували, а також використовували психологічний тиск, розповідаючи, що батьки від них відмовилися, і вони не повернуться до них.

Одного 14-річного хлопчика забрали тільки тому, що він сфотографував розбиту російську техніку. Його затримали і утримували в катівні із застосування тортур.

«Це діти, які на думку окупантів, чинили спротив», — пояснив Лубінець.

Схожі новини