Передплата 2024 ВЗ

Україна шукатиме альтернативу Червоному Хресту, — Лубінець

  • 10.12.2022, 19:15
  • 833

Україна очікує переформатування Міжнародного комітету Червоного Хреста, який є неефективним у контексті війни в Україні. Ймовірно, йтиметься про створення альтернативної організації

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Ми, з одного боку, вимагаємо, щоб комітет щось змінив у своїй діяльності, а з іншого боку, так, ми офіційно їм сказали: ми шукаємо альтернативу. Навіть якщо буде в майбутньому дві організації, навіть якщо Міжнародний комітет Червоного Хреста покаже нарешті свою ефективність, то дві організації краще, ніж одна», — зазначив Лубінець.

Омбудсмен додав, що Червоний Хрест вісім років використовував термін «конфлікт» або «криза в Україні» у своїх офіційних доповідях про війну.

«Я декілька разів говорив про це. І нарешті після призначення нової президентки вперше (приблизно місяць тому) вони використали правильний термін — „російсько-український міжнародний воєнний конфлікт“», — наголосив він, зазначивши, що це суттєвий прогрес.

Також Лубінець нагадав, що ініціював виключення росії зі структур Червоного Хреста та очікує на відповідь.

«Я запропонував перед керівництвом Міжнародної федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця виключення російського національного комітету Червоного Хреста. росіяни використовують незаконно (і фактично вкрали) майно національного комітету Червоного Хреста України, яке вони забрали на території Криму. Вони офіційно збирають допомогу військовим російської армії. Це прямо заборонено принципами діяльності Міжнародної федерації Червоного Хреста. Вони поставилися, на мій погляд, максимально серйозно до моїх слів і до моєї пропозиції. Я очікую, що вони щось запропонують. Можливо, це буде якийсь проміжний варіант», — сподівається омбудсмен.

Схожі новини