Передплата 2024 «Добра кухня»

Німецький суд відхилив позов "Північного потоку-2" щодо газової директиви ЄС. Як відреагували в Росії?

  • 25.08.2021, 14:35
  • 761

Німецький суд відмовився звільнити газопровід "Північний потік-2" від норм газової директиви ЄС, як того вимагав оператор цього газопроводу

Вищий земельний суд Дюссельдорфа відхилив у середу, 25 серпня, позов оператора «Північного потоку-2», який є дочірньою компанією «Газпрому», щодо рішення німецького Федерального мережевого агентства не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС, пише DW.

Йдеться про норму газової директиви ЄС, яка в Німеччині регулюється відповідним національним законом. Скаргу було подано стосовно параграфа 28б закону про енергетичну економіку ФРН. Теоретично можливість звільнення від регулювання передбачена законодавством ФРН, але поширюється лише на газопроводи, які були добудовані до 23 травня 2019 року. Оператор «Північного потоку-2» може оскаржити рішення суду.

Серед головних положень директиви — поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор «Північного потоку-2» має бути незалежною від «Газпрому», а 50 відсотків його пропускної потужності мають резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але лише зі схвалення Єврокомісії.

Як повідомляє Українська правда, у Росії вже відреагували на цю новину.

Прессекретар президента Р Ф Дмитрій Пєсков заявив, що компанія Nord Stream 2 AG, яка в середу програла в суді справу про звільнення «Північного потоку-2» від вимог Газової директиви ЄС, повинна сама визначати подальші кроки.

«Це швидше корпоративне питання. Все-таки сама компанія повинна ухвалювати рішення про подальші дії», — сказав він.

«Ми можемо тільки повторити, що „Північний потік-2“ — це виключно комерційний проєкт, міжнародний комерційний проєкт, який покликаний внести істотний внесок в енергобезпеку всієї Європи», — зазначив прессекретар російського президента.

Читайте також: У Росії відповіли на запрошення доєднатися до «Кримської платформи»

Схожі новини