Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Прокуратура Молдови передала до суду справу одного з викрадачів судді Чауса

  • 13.08.2021, 12:27
  • 563

Йому загрожує до 10 років в’язниці

Микола Чаус. Фото з відкритих джерел
Микола Чаус. Фото з відкритих джерел

Прокуратура Молдови завершила розслідування кримінальної справи і направила в суд обвинувальний висновок у відношенні громадянина Молдови, який брав участь у викраденні колишнього українського судді Миколи Чауса в квітні 2021 року. Про це повідомляє молдовське видання Point.md.

Як раніше повідомляли молдовські ЗМІ, Молдова ідентифікувала людей, які прибули з України задля викрадення екссудді.

Генпрокурор Молдови Олександр Стояногло заявив, що до викрадення колишнього судді Миколи Чауса причетні державні установи України. Наразі країна вже направила до української сторони декілька запитів й очікує на відповідь.

«Я можу сказати вам, що до цього були залучені державні установи. Ми встановили осіб, які брали участь у справі Чауса», — відзначив Стояногло.

За даними прокуратури, одному з учасників викрадення 30 років, він проходив військову службу в національному спецназі, працював в Україні охоронцем у місцевого жителя. У лютому підозрюваний був завербований групою людей, які згодом брали участь в злочині. Згідно з отриманими завданнями, після повернення в Молдову чоловік збирав інформацію про будинок, способі життя і щоденні маршрути членів сім'ї колишнього українського судді Чауса, яку потім передавав замовникам. Згодом, також за інструкціями організаторів, він орендував приміщення і придбав три транспортні засоби, які надав спільникам.

Ці люди прибули з-за меж країни і використовували транспортні засоби, в тому числі для викрадення двох осіб (колишній суддя і його охоронець), а також, щоб перешкодити подальшому процесу розслідування.

Обвинувачений утримувався під вартою, починаючи з травня 2021 року. Нещодавно він уклав угоду про визнання провини з прокурорами і був переведений під домашній арешт під наглядом поліції, із застосуванням ряду обмежувальних заходів. Згідно з кримінальним законодавством Республіки Молдова, викрадення двох або більше осіб карається позбавленням волі на строк від 6 до 10 років.

Ситуація зі зникненням судді-втікача Миколи Чауса у Молдові, в причетності до якого звинувачують українські спецслужби, стала неприємним інцидентом для молдовської влади. Про це президентка Республіки Молдова Майя Санду заявила в інтерв'ю російському виданню «Комерсант».

«З Україною — так, було неприємно те, що сталося з цим суддею, і ми чекаємо… Крапка не поставлена, бо наші МВС і прокуратура ще працюють», — сказала Санду.

Новообраний склад парламенту Молдови продовжить розслідування справи Чауса. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив голова тимчасової слідчої комісії (ТСК), депутат молдовського парламенту Василе Нестасе.

Нагадаємо, 9 серпня 2016 року суддя Микола Чаус був затриманий співробітниками НАБУ за одержання хабаря у розмірі $ 150 тис. 6 вересня Верховна Рада дала згоду на арешт судді. Однак суддя залишив територію України, і 12 вересня 2016 року його було оголошено у розшук. У березні 2017 року Микола Чаус був затриманий на території Молдови.

6 жовтня Молдова відмовила Миколі Чаусу в політичному притулку.

4 квітня 2021 року стало відомо, що в Молдові викрали Чауса. МВС Молдови повідомило, що українського суддю Миколу Чауcа, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни і вивезли його через молдовсько-український кордон. Молдова звинувачує Україну у викраденні екссудді і вважає причетними співробітників українських спецслужб.

30 липня суддю Чауса виявили в одному із сіл Вінницької області. Він повідомив, що був викрадений невідомими.

За даними головного редактора Цензор. НЕТ Юрія Бутусова, співробітники СБУ відбили Чауса у поліцейських і вивезли його в невідомому напрямку.

31 липня СБУ повідомила, що Чаус перебуває під захистом і що його допитали у справі про викрадення.

4 серпня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Чаусу у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Читайте також: «Справа Чауса — коктейль політики й криміналу»

Схожі новини