Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені дослідили, для кого достатньо однієї дози вакцини Pfizer

  • 08.08.2021, 18:15
  • 995

Нове дослідження вчених довело, що деяким людям, у яких раніше було підтверджено SARS-CoV-2, для захисту може бути достатньо однієї дози вакцини Pfizer

Про це пише 24 канал.

Так, вчені під керівництвом доктора Джеймса Моя, медичного центру університету Раша в Чикаго, запевнили, що спостерігали вищі рівні антитіл до коронавірусу в раніше інфікованих осіб після 1 дози вакцини Pfizer. Вони порівнювали з особами, які не хворіли після 2 доз.

Якщо раніше інфікованим людям вводили другу дози вакцини Pfizer, то це мало сприяло подальшому підвищенню рівня їхніх антитіл. Тож, вони припустили, що особи з підтвердженою попередньою інфекцією COVID-19 можуть бути достатньо захищені від повторного зараження.

Одноразова доза може також сприяти доступності мільйонів додаткових доз для інших країн, — повідомила група Моя.

Людям, які ніколи раніше не стикалися з SARS-CoV-2, для досягнення хорошого рівня захисних антитіл були обов'язково потрібні дві дози вакцини. Дослідники підкреслили, що попередня інфекція сама по собі не є надійним захистом від COVID-19.

Нове дослідження було невеликим. Методом ПЛР протестували 29 жителів району Чикаго, які вже хворіли на COVID-19. Інша група — 30 добровольців, які раніше не були інфікованими. Середній вік учасників — 42 роки. Приблизно три чверті складали жінки.

Експерти з інфекційних хвороб наголосили, що результати можуть бути важливими для розповсюдження вакцин у Сполучених Штатах та у всьому світі. І закликали Центрам США з контролю та профілактики захворювань оновити рекомендації для тих, хто переніс попередню інфекцію.

Читайте також: МОЗ рекомендує скоротити термін між введенням доз вакцини проти коронавірусу — Кузін

Схожі новини