Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У заповіднику «Древній Звенигород», що за 25 кілометрів від Львова — старт туристичного сезону

На вихідні, в історико-культурному заповіднику «Древній Звенигород», що за 25 кілометрів від Львова стартує офіційне відкриття туристичного сезону

Музейний комплекс відкрили у 2020 році, а в часи Середньовіччя там була одна з перших княжих столиць українського Прикарпаття.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

У межах відкриття сезону заповідник презентував оновлений музей з цікавими експонатами. Гості можуть долучитися до концертів, квестів, ярмарків…

Як сказала для ВЗ" керівниця заповідника Наталя Войцещук, новинка — у музеї «Древнього Звенигорода» можна побачити середньовічну княжу столицю у віртуальній реальності. Туристам видають спеціальні окуляри, де в 3-D форматі можна побачити «музей на долоні». Зокрема, це інтер’єри церков та палаців, вулиці, площі та панорами давнього міста Звенигорода.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

«Презентуємо музей минулого і майбутнього, — каже Наталя Войцещук. — Минулого, бо тут можна побачити сотні унікальних артефактів часів княжого міста. Це речі побуту, прикраси, речі релігійного призначення. З іншого боку, це музей майбутнього — такий, якими би ми хотіли бачити багато музеїв в Україні. Музеї, які сміливо використовують сучасні технології, є відкритими до діалогу з відвідувачами, є комфортними та дружніми як для дітей, так і для дорослих».

За її словами, серед унікальних артефактів — речі, які знайшли під час розкопок середньовічного Звенигорода. Частина з них — з фондів Львівського історичного музею та археологічного музею Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН України.

Фото Валерія Шмакова
Фото Валерія Шмакова

З досьє «ВЗ»

Звенигород — село за 25 кілометрів від Львова. У середньовіччі там було одне з найбільших міст західної України. Перша літописна згадка про Звенигород датується 1086 роком, що робить його майже на 200 років старшим за Львів. У першій половині XII ст. це столиця Звенигородського князівства. Саме тут будують перші на території західної України білокам’яні церкву та палац.

Численні археологічні знахідки розповідають про Звенигород як багате та красиве місто, де були розвинені освіта та мистецтва. Саме звідси походять три найдавніші писемні документи державного архівного фонду України — берестяні грамоти. Одна з них чудово збережена і дає нам зразок письма та мови XII ст.

Читайте також: Свій дім збудували як Одіссей — навколо дерева

Схожі новини