Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Краматорську розпочала роботу ферма «Східний равлик» - партнерка нашого «Західного равлика»

У Краматорську на Донеччині дали офіційний старт равликовій фермі - агрофірмі "Східний равлик"

Фото з особистих архівів отця Василя Іванюка та Івана Юськевича
Фото з особистих архівів отця Василя Іванюка та Івана Юськевича

Таким чином зреалізував ідею, яка виникла у нього під час перебування на Львівщині, о. Василь Іванюк — військовий капелан 81-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ та керівник благодійного фонду Карітас Краматорськ, парох Краматорського храму пророка Іллі та його команда.

Отець Василь Іванюк та його дружина Марія — родом із Львівщини, з Турківського району. Сюди вони неодноразово приїжджають. Ще задовго до війни, близько 30 років тому, отець Василь Іванюк переїхав з родиною на схід, Донеччину, живе тут і працює. Із перших днів українсько-російської війни допомагає нашим військовим, став одним із перших військових капеланів, зараз бере активну участь у поверненні до мирного життя жителів відвойованих у ворога територій. Очолює Карітас Краматорськ, допомагає людям, які живуть неподалік зони бойових дій. Принцип його — дати людям не рибу, а вудочку. Тому й зайнявся активно, аби працевлаштувати людей, допомогти їм розпочати власну справу. Для цього налагодив контакти із багатьма фондами з-за кордону.

З екзотичним равликом познайомився на Львівщині, коли вчергове відвідував рідний край. Побував з екскурсією у Солонці, на фермі «Західний равлик» у подружжя Ірини та Івана Юськевичів. Відтоді і загорівся ідеєю — а чому б і в Краматорську не створити таку ферму. І взявся працювати над цим, об’єднавши довкола себе команду однодумців. Фермерське господарство «Західний равлик» стало головним партнером у створенні ферми. І не тільки партнером, а й другом, який завжди охоче дає цінні поради, консультації. як у Солонці, а також і на місці, у Краматорську, куди неодноразово приїжджав голова фермерського господарства «Західний Равлик» Іван Юськевич.

Читайте також: Равлики з’єднають схід і захід

Під час відкриття «Східного равлика» представили досвід створення равликової ферми, і готовність поділитися ним з усіма охочими. Відбулося освячення ферми та перша оглядова екскурсія з дегустацією вишуканого делікатесу — равликового м'яса.

За словами директора агрофірми Ірини Яблінської, доньки отця Василя Іванюка, популяризація культури споживання равлика та його розведення — один з основних напрямків роботи ферми.

«У нас ви дізнаєтеся про: повний цикл вирощування равлика та побачите це наочно, продегустуєте м'ясо равлика та найдорожчу ікру в світі, повболіваєте на равликових перегонах, отримаєте купу нових емоцій», — зазначила Ірина Яблінська.

Офіційно стартували екскурсії та дегустації, на яких усі охочі мають можливість познайомитися з цікавою та екзотичною на Донеччині істотою — равликом.

За словами натхненника ферми отця Василя Іванюка: «Агрофірма — це книжка, яка створена, щоб її читали. Ніколи не треба боятись братися за справу. Є друзі, які готові допомагати».

На урочистостях з нагоди відкриття ферми отець Василь Іванюк представив гостей із Львівщини і вручив Подяку Іванові Юськевичу. Після повернення з чергової поїздки на Схід Іван Юськевич поділився враженнями: «Від наших спільних зустрічей як на сході, так і у нас, на Львівщині, я зробив висновок, що нам потрібно максимально спілкуватися, обмінюватися інформацією. Цікаво, що такі зустрічі, як правило, закінчуються зародженням ідей, які згодом переростають у реальні справи. Нам є чим допомогти сходу, ми маємо що почерпнути від сходу. Ми як люди і як підприємці задоволені результатом. Насамперед, це об’єднує Україну зі заходу на схід і з півдня на північ. Ми зацікавлені у тому, щоб максимальна кількість людей була долучена до таких спільних проєктів».

Читайте також: Факти про равликів

Схожі новини