Передплата 2024 «Добра кухня»

Під час реконструкції дороги на Львівщині віднайшли археологічний об'єкт (фото)

  • 05.08.2021, 19:55
  • 1 973

Під час робіт на маршруті Жовква – Камянка-Бузька археологи дослідили сім давніх поселень і віднайшли залишки залізоплавильного горна, якому понад тисячу років

Фото Укравтодор
Фото Укравтодор

Про це повідомила пресслужба Укравтодору.

Зазначається, що горн відшукали під час реконструкції траси Т-14−25 Миколаїв — Городок — Жовква — Кам’янка-Бузька — Бібрка на узбіччі. Цей шлях стане частиною Великого транзитного кільця навколо Львова, який створюють в рамках реалізації президентської програми «Велике будівництво».

Фото Укравтодор
Фото Укравтодор

За даними дослідників, дорога між містами Жовква та Кам’янка-Бузька (давня назва — Кам’янка-Струмилова) була частиною одного з найдавніших історичних торгівельних шляхів, які вели з Галичини на Волинь, а у ХV-ХVІІ ст. тут проходила північна ділянка великого «Чорного шляху» — караванної дороги, яка починалась на землях Османської імперії та вела через Поділля, Галичину і Волинь до Перемишля і Замостя.

Артефакт залишило населення слов’янської райковецької культури, яку пов’язують з племенами ранніх слов’ян — дулібами та білими хорватами. Археологам вдалось розкрити непогано збережену плавильну камеру з каналом для витікання шлаку.

Читайте також: Таємниці УПА розкривають архіви у молочних бідонах

Схожі новини