Передплата 2024 ВЗ

Туристам покажуть історично цінні скульптури Личаківського цвинтаря

У четвер, 5 серпня, для львів’ян та туристів міста у межах Днів реставрації проведуть безкоштовну екскурсію скульптурами Личаківського цвинтаря

Про це повідомила для «ВЗ» начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

На Личаківському цвинтарі — близько двох тисяч гробівців і понад 500 скульптур та рельєфів. У першій половині XIX століття тут домінували скульптури в класицистичному стилі таких великих майстрів як Гартман Вітвер, Антон і Йоганн Шимзери, Пауль Ойтелє. У другій половині позаминулого століття ці традиції під впливом західноєвропейської скульптурної школи продовжили Юліан Марковський, Тадеуш Баронч, Вітольд Равський.

Творчість цих майстрів утілена в пам’ятниках історизму, сецесії та ар-деко. Скульптурна творчість XX століття представлена роботами Євгена Дзиндри, Теодозії Бриж, Петра Кулика, Еммануїла Миська, Миколи Посікіри.

Як сказав «ВЗ» екскурсовод Роман Шандій, чимало польських туристів, які приїжджають до Львова просять індивідуальні або групові екскурсії саме на Личаківському кладовищі.

«Личаківський цвинтар — один з найвеличніших європейських некрополів, цікавий не тільки похованнями видатних людей свого часу, а й справжніми витворами мистецтва і, звичайно, історіями та легендами, що оточують старовинний цвинтар, — каже він. — Тут можна побачити надгробки високої мистецької вартості, найстарший з яких має близько 200 років».

Як інформують в міській раді, учасниками екскурсії можна стати лише за попереднім записом: https://forms.gle/87UK7t1h79NbGMDK6.

Читайте також: У Львові кожен охочий зможе власноруч відреставрувати скульптуру монаха з дитиною

Схожі новини