Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Викрадення Чауса: НАБУ зареєструвало одразу дві справи проти СБУ

  • 03.08.2021, 21:08
  • 611

Детективи НАБУ нагадали співробітникам СБУ про те, що вони порушили закон

Національне антикорупційне бюро зареєструвало одразу дві справи проти Служби безпеки за викрадення або незаконне утримання людини та перевищення службових повноважень.

Про це «Главкому» стало відомо із джерел у правоохоронних органах.

Відповідні записи в ЄРДР з'явилися 2 серпня 2021 року. НАБУ вважає, що дії СБУ підпадають під статті 146−1 та 365 Кримінального кодексу.

Детективи НАБУ переконані, що, затримавши 30 липня екссуддю Чауса, працівники СБУ порушили рішення колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Києва та частину 1 статті 210 КПК України, згідно з якими у разі затримання громадянин Чаус мав бути переданий до найближчого органу досудового розслідування, яким в цьому випадку є НАБУ.

Не виконавши рішення суду і пряму норму КПК, службісти, на думку детективів НАБУ, порушили статтю 365 КК «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу». А доставку екссудді Чауса до офісу СБУ та його кількаденне переховування Службою в Бюро розцінюють згідно з статтею 146−1 Кримінального кодексу як «Насильницьке зникнення».

Згідно з цією статтею, «арешт, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі, вчинене представником держави… з подальшою відмовою визнати факт такого арешту, затримання, викрадення або позбавлення волі людини в будь-якій іншій формі або приховуванням даних про долю такої людини чи місце перебування — караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років».

Також до відповідальності можуть бути притягнуті особи, які віддавали наказ про вчинення дій, зазначених у частині першій цієї статті, або невжиття керівником, якому стало відомо про вчинення дій, зазначених у частині першій цієї статті, його підлеглими, заходів для їх припинення та неповідомлення компетентних органів про злочин.

Покарання за цей злочин може передбачати позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Читайте також: Справа Чауса — це продовження справи «вагнерівців»

Схожі новини