Передплата 2024 ВЗ

Франківський театр готує виставу виставу для незрячих і слабозрячих глядачів

  • 04.08.2021, 20:05
  • 549

Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки покаже інклюзивну виставу. Нормотиповим глядачам запропонують одягти маски для сну

Про це повідомили у пресслужбі закладу.

За драматургічну основу вистави взято історію «Хто росте в саду» сучасної української письменниці Катерини Міхаліциної. Її головний герой — Соловейко, який шукає прихисток, адже незабаром настане люта зима. Птах дізнається про теплі краї і летить в Африку. Але і там йому сумно, тому він повертається додому, в Україну, і виявляє, що вже настала прекрасна й тепла весна. Зміну пір року глядачі зможуть відчути всіма сенсорними системами.

Над постановкою працює київська режисерка Катерина Лук’яненко. З акторами театру ляльок вона вже провела низку тренажів. Репетиції відбуваються із пов’язками на очах. Крім того, театрали виходять у місто із заплющеними очима, щоб максимально зрозуміти, як сприймають світ незрячі люди.

«Аксіомою вважаються п’ять чуттів сенсорної системи: зір, нюх, смак, слух, тактильні відчуття. Ми хочемо запропонувати нашим глядачам пережити шосте чуття. Хтось називає шостим чуттям інтуїцію, для мене це емпатія, внутрішнє відчуття іншої людини, — розповідає Катерина Лук’яненко. — У виставі будуть задіяні тактильні відчуття, ми будемо торкатися глядачів, пропонувати їм щось скуштувати, буде багато різних запахів, музичних інструментів».

Прем’єра вистави запланована на 1 жовтня.

Читайте також: У Львові відбудеться Музичний марафон для збору коштів на лікування соліста ТанцТеатру «Життя» Олександра Гарбарчука

Схожі новини