Передплата 2024 «Добрий господар»

Газ в Україні може подешевшати: Вітренко назвав умову

  • 01.08.2021, 16:55
  • 752

За словами голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, ціна на газ у країні може бути знижена в тому випадку, якщо Україна перестане імпортувати газ, а замість цього буде займатися його експортом

Про це він заявив в інтерв'ю «Радіо Свобода».

Вітренко зазначив, що ціна на газ може впасти з 15 гривень за кубометр приблизно до 11−12 гривень за кубометр.

«Для цього необхідно зробити так, щоб або в Україні було більше газу, ніж ми споживаємо, або газ через Україну заходив, а потім йшов до Європи», — сказав Вітренко, додавши, що це має бути газ не тільки з РФ, але й з інших східних країн.

«Щоб Україна була таким справжнім фізичним хабом — це теж те, над чим ми працюємо», — додав він.

Раніше глава Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявляв, що російський газовий монополіст «Газпром» шантажує Європу рекордно високими цінами на газ, аби запустити в експлуатацію газогін «Північний потік — 2».

Збільшення ціни на природний газ в Україні відбувається на тлі зростання котирувань в Європі через низькі запаси газу в європейських сховищах і небажання російського «Газпрому» збільшувати транзит газу через українську газотранспортну систему.

Читайте також: «Програна битва, але не війна»: Вітренко розповів, як можна зупинити «Потік-2»

Як повідомив гендиректор «Оператора газотранспортної системи України» Сергій Макогон, «Газпром» вкотре проігнорував аукціон на додаткові газотранспортні потужності України. Це, серед іншого, призводить до зростання цін на газ в Європі та Україні.

Нагадаємо, ціни на газ у нашій країні корелюють з європейськими хабами, оскільки Україна — інтегрована частина європейського газового ринку з 2015 року та імпортує з Європи близько 30% від загального обсягу споживання.

29 липня 2021 року ціна на газ в Європі перевищила історичний максимум, досягнувши 40 євро за мегават-годину.

Схожі новини