Передплата 2024 ВЗ

Що станеться, якщо пити забагато води

  • 29.07.2021, 19:45
  • 2 873

Про користь води говорять усі. Однак часом надмірне вживання рідини може призвести до отруєння

Виявляється, у всіх цих порад про те, як корисно заливатися водою під зав'язку, немає ніяких наукових обґрунтувань. Ще у 2002 році з’явилася стаття американського нефролога, який писав: доказів, що посилене вживання води корисне для здоров'я, немає. Навіть навпаки — це може бути небезпечним.

Водним отруєнням називають стан, який виникає, коли людина випила стільки води, що нирки не встигають її переробити. Тоді вода починає накопичуватися в клітинах, які збільшуються в об’ємі. Більшість клітин здатні це пережити, але ось мозок перебуває в обмеженому просторі, тому так звана водянка може порушити його важливі функції: циркуляцію крові і дихання.

Водне отруєння також може порушити баланс електролітів в організмі. Наприклад, якщо рівень натрію в крові стане занадто низьким, людині загрожує гіпонатріємія.

Звичайні симптоми водного отруєння — розсіяна увага, головний біль, нудота і запаморочення. Хворий може страждати від судом, втратити свідомість, а в гіршому випадку — померти.

Видання Medicinsk Vetenskap опублікувало статтю, в якій дослідник Матс Рундгрен (Mats Rundgren), який раніше працював на кафедрі фізіології та фармакології Каролінського інституту, розповідає, що від гіпергідратації страждають здебільшого спортсмени. Але до неї можуть призвести і деякі захворювання, зокрема — діабет і біполярні розлади. Трапляється, що з водним отруєнням привозять в лікарню тих, хто сидить на дієті, аби швидко схуднути.

«Але в цілому у дорослих в цьому сенсі досить високий рівень толерантності, ми можемо пити дуже багато або дуже мало води, з медичної точки зору нічим особливо не ризикуючи», — говорить Матс Рундгрен.

Організм у нас розумний. Якщо ми часом випиваємо пару зайвих склянок води, небезпеки немає ніякої. Нирки це врегулюють. Крім того, в 2016 році з’явилося дослідження, в якому йдеться про те, що більшості з нас важко випити занадто багато рідини — цьому перешкоджає ковтальний рефлекс.

Як дізнатися, скільки води треба насправді нашому організму? Єдиної точної норми, скільки людині потрібно пити щодня, немає. Часом це залежить від погоди, а іноді ми, наприклад, посилено займаємося спортом. Важливо і те, що ми їмо. Нехай багато хто і не замислюються про це, велика частина щоденної дози рідини надходить в організм з їжею.

Але орієнтуватися потрібно приблизно на 1,5 літра рідини в день у вигляді пиття і ще 0,5 літра рідини в їжі. Більшості з нас не доводиться контролювати це спеціально: вода, кава, чай, смузі і прохолодні напої зазвичай і так ллються рікою, тому потреба в рідині заповнюється протягом дня.

«До сих пір немає жодних доказів, що здоровим дорослим людям треба турбуватися про те, що вони п'ють занадто мало, в нормальних обставинах ми рідко страждаємо від зневоднення», — говорить Матс Рундгрен.

Також немає ніяких підстав насильно заливати в себе воду. Більшість з нас прекрасно задовольняють потребу в рідині завчасно, часто — під час їжі. Ну, а якщо ви пили занадто мало, організм вам про це повідомить спрагою.

Читайте також: Як пережити спеку?

Схожі новини