Передплата 2024 «Добра кухня»

Що в майбутньому може замінити інвалідні візки?

  • 29.07.2021, 20:25
  • 718

Чоловік створив для свого сина екзоскелет і впевнений, що інвалідні візки зникнуть принаймні через 10 років

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це повідомляє Громадське.

Жан-Луї Констанца — керівник дослідницького напряму французької компанії Wandercraft, яка розробляє екзоскелети для паралізованих людей, створив екзоскелет для свого 16-річного сина Оскара, який з народження не може ходити через вроджену ваду.

Як пригадує чоловік, його син одного разу спитав у нього: «Тату, ти розробляєш роботів, то чому ти не створиш робота, який дозволить нам ходити?» В Оскара — вроджене неврологічне захворювання, яке блокує надсилання нервових сигналів до його ніг.

Екзоскелет пристібається до плечей, грудної клітки, поясу, колін і ніг Оскара. Він активує його голосовими командами. Так, на команду «Роботе, встати» екзоскелет підіймає тіло хлопця, після чого той може рухатися без допомоги інших людей.

«Для мене це нове відчуття, оскільки раніше мені завжди потрібна була чиясь допомога, щоб ходити. А тепер я не потребую цієї допомоги, тож почуваюся незалежним», — ділиться враженнями Оскар.

Як розповідає батько хлопця, стартап Wandercraft було засновано в Парижі у 2012 році. Його головна мета — знайти спосіб допомогти людям, нездатним пересуватися самостійно.

«Ми робимо це, тому що переконані: через 10 років інвалідних візків або взагалі не буде, або їх буде дуже мало. Ці візки — аномалія. Чоловіки, жінки — усі люди створені, аби стояти прямо», — вважає Жан-Луї Констанца.

Наразі екзоскелет Wandercraft ще не продається. Головна причина — пристрій поки заважкий для використання. А втім, десятки його прототипів стартап уже продав лікарням у Франції, Люксембургу та США за 176 тисяч доларів кожен.

Один із власників екзоскелета Wandercraft — Кевін П’єт, який у 2011 році впав із велосипеда й став напівпаралізованим. Він стверджує, що пристрій надав йому «відчуття автономності». «Я переконаний, що чимало людей хотіли би повернути цю автономність або принаймні перевагу стояти прямо», — вважає чоловік.

Інші компанії у світі також розробляють екзоскелети, але не тільки для допомоги частково паралізованим людям. Деякі, приміром, дозволяють працівникам заводів менше втомлюватися від постійного стояння.

Читайте також: Як поповнити запас мінералів: рекомендації дієтолога

Схожі новини