Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Брак цього продукту в раціоні скорочує життя більше, ніж паління!

Риба має бути постійним елементом нашого раціону

Канадські вчені довели: тривалість життя людей, які не їдять регулярно жирну морську рибу, зменшується у середньому аж на п'ять років! Для порівняння: тривалість життя людей, які палять, зменшується у середньому на чотири роки.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Фахівці зі здорового харчування переконані, що риба має бути постійним елементом нашого раціону. Адже риба є багатим джерелом легкозасвоюваних білків, вітамінів групи В і цінних мінералів — заліза, магнію, калію, кальцію та йоду. Особливо корисною є жирна морська риба, яка є скарбницею поліненасичених жирних кислот Омега-3. Ці кислоти стабілізують рівень холестерину, зміцнюють імунітет, прискорюють обмін речовин, поліпшують роботу серцево-судинної системи, підвищують концентрації уваги тощо.

Дієта, багата на жирні кислоти Омега-3, є також запорукою більш тривалого життя. Такого висновку дійшли автори дослідження, результати якого щойно опублікував American Journal of Clinical Nutrition («Американський журнал клінічного харчування»).

Група дослідників з Університету Гвельфа у Канаді вивчила дані дослідження Framingham Heart Study, метою якою було визначити ключові фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Учені встановили: люди, які не включають регулярно до свого раціону жирну рибу, зокрема, лосося й макрель (скумбрію), скорочують тривалість свого життя у
середньому на п’ять років. Водночас у людей, які палять цигарки, тривалість життя скорочується у середньому на чотири роки…

«Наше дослідження доводить, що вибір їжі може вплинути на тривалість життя, — каже доктор Майкл Макберні. — Низький рівень жирних кислот у раціоні слід визнати одним із ключових факторів ризику серцевих захворювань і передчасної смерті».

За словами вченого, коли складаємо своє меню, мусимо брати приклад із японців, що славляться довголіттям.

«У Японії, де рівень споживання жирних поліненасичених кислот Омега-3 дуже високий, люди живуть у середньому на п'ять років довше, ніж, наприклад, у США», — каже Макберні.

Ці дані підтверджують попередні висновки вчених про важливість частого вживання продуктів, багатих на жирні кислоти. Кілька дослідницьких центрів США ще 2018 року встановили: люди, які регулярно їдять жирну морську рибу, ризикують передчасно померти на третину менше, ніж ті, що таку рибу не вживають.

Читайте також: Чудова рослина — ожина

Схожі новини