Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Білорусі ліквідували десятки громадських організацій

  • 24.07.2021, 19:35
  • 516

Протягом останніх кількох днів Міністерство юстиції Білорусі відкликало реєстрацію низки неурядових організацій

Передусім йдеться про організації, які підтримують громадянське суспільство, європейське спрямування Білорусі, надають правову інформацію та юридичну допомогу, займаються правозахисною, екологічною й природоохоронною діяльністю, виступають за свободу слова чи є об’єднаннями журналістів і письменників, повідомляє Радіо Свобода.

Також постраждали організації, які займаються культурною освітою й розвитком, захищають права інвалідів, працюють задля захисту й розвитку білоруської мови чи й навіть об’єднують любителів тварин. Як відомо, всі вони незалежні від нинішньої влади.

Попереднього дня, 22 липня, Олександр Лукашенко на зустрічі з керівництвом Ради міністрів Білорусі торкнувся питання громадянського суспільства. За його словами, в «невеликій країні» Білорусі понастворювали під дві тисячі недержавних і некомерційних організацій — «бандитів і іноземних агентів».

Нині, за словами Лукашенка, у владі «озирнулися: та це ж шкода для держави!» Тому, сказав він, «іде зачистка», бо, мовляв, у тих організаціях «уже працюють тисячі людей з вивернутими, промитими за чужі гроші мізками».

Читайте також: Білорусь припиняє відносини з ЄС

Нагадаємо, у серпні минулого року Лукашенко і його влада виступили із сумнівним твердженням про його перемогу на президентських виборах, які в Білорусі і в світі вважають грубо сфальсифікованими.

Через це у країні почалися протести, які жорстоко придушувалися силовиками. Відтоді десятки тисяч людей потрапили під арешт, лідерів опозиції ув’язнили або силою змусили емігрувати. Останнім часом репресії посилилися з новою силою, хоча акцій протесту вже фактично не відбувається.

Схожі новини