Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зеленський підписав указ щодо інтеграції до НАТО

  • 24.07.2021, 10:55
  • 520

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про невідкладні заходи щодо поглиблення інтеграції України до Організації Північноатлантичного договору», що було ухвалене ще 4 червня

У документі не пояснюється, чому введення в дію цього рішення тривало так довго.

Як мовиться в тому рішенні, Кабінет міністрів, Міністерство оборони, Служба безпеки України, інші державні органи мають найближчим часом, протягом двох — шести місяців, вжити належних заходів, спрямованих на прискорення набуття Україною повноправного членства в Організації Північноатлантичного договору, відповідно до їхніх повноважень і компетенції.

Серед пунктів, які мають бути опрацьовані, — «організація обміну досвідом зі стороною НАТО щодо протидії гібридній війні, яка ведеться Російською Федерацією». У рішенні РНБО є й кілька таємних пунктів, які не публікуються.

Останнім часом і сам Зеленський, і представники його влади часто виступають із заявами про необхідність для НАТО, як і для Європейського союзу, якнайшвидше здійснити якісь кроки, спрямовані на прискорення прийняття України до цих об’єднань.

Читайте також: П’ять причин, чому Україну не запросили на саміт НАТО

На недавньому саміті Північноатлантичного союзу знову підтвердили, що Україна зможе отримати план дій щодо членства в НАТО і стати членом, здійснивши необхідні реформи.

А президент США Джо Байден після того саміту також зауважив, що в разі здійснення цих реформ, передусім у галузі боротьби з корупцією, вступу України не завадить і нинішня окупація частин її території Росією.

НАТО і Байден також вкотре підтвердили, що Росія не має права вето з цього питання, і щодо можливого вступу України в НАТО будуть вирішувати самі країни цього союзу.

Росія ж продовжує твердити, що для неї ймовірний вступ України до НАТО був би «червоною лінією», перетину якої вона не потерпить.

Стратегічний курс України на набуття членства в Європейському союзі й НАТО закріплений у Конституції України з початку 2019 року.

Схожі новини