Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мешканка Волині потрапила у лікарню після укусу ґедзя

  • 23.07.2021, 18:50
  • 617

На Волині недугу фіксують нечасто, з 2002 року хворобу підтвердили у 16-ти людей. Нині жінка перебуває на стаціонарі обласної інфекційної лікарні

Як повідомляють на сайті Волинського центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, недугу зафіксували у жительки села Садів Луцького району. 20 червня, коли жінка випасала худобу, її вкусив ґедзь.

Протягом доби у неї підвищилась температура та почався озноб. На третій день місце укусу почервоніло та з’явилась припухлість, також почались болі у суглобах і збільшились лімфовузли.

Спершу лікарі діагностували ГРВІ та Covid-19. Однак стан жінки не покращувався. Пізніше лікарі-інфекціоністи запідозрили, що це туляремія. Аналізи підтвердили цей діагноз. Нині хвора перебуває в обласній інфекційній лікарні на стаціонарі з діагнозом «виразково-бубонна туляремія середньої важкості». Епідеміологи вже повідомили про цей випадок керівництво району та селищної ради.

Читайте також: На Львівщині у 7-річної дитини діагностували правець

Як повідомляють епідеміологи, туляремія є гострою інфекційною недугою, симптомами якої є гарячка, головний біль, слабкість. Характерною ознакою є збільшення лімфовузлів. Починаючи з 2002 року на Волині зафіксували лише 16 випадків цієї хвороби. Востаннє туляремію підтвердили у жителя одного із сіл Турійського району в 2018 році. Переважно недугу фіксують у тих районах, де раніше були випадки захворювання.

Джерелом збудника туляремії є 30 видів тварин, серед них миловидні гризуни, зайці, ондатри. Також збудник можуть передавати інфіковані комахи.

Схожі новини