Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Мамай-Горі розкопали незвичайне поховання (відео)

  • 23.07.2021, 18:15
  • 758

У Запорізькій області на Мамай-Горі археологи відшукали рідкісне поховання XV ст. небіжчика із копитцем

Про це йдеться на сторінці експедиції у Facebook.

«У цьому сезоні ми досліджуємо вже п`яте поховання. Всі вони належать до представників пізнього середньовіччя. Це народ, який прийшов у ці краї в першій половині 15 століття і вдихнув у нього нове життя. Вони були кочівниками, які прийшли зі Сходу або Криму та контролювали одну з двох найбільших переправ у Нижньому Подніпров'ї, а отже, мали величезний політичний та економічний вплив на цю територію аж до кінця 15 століття.

На Мамай-Горі таких поховань досліджено вже більше 150, а з монетами та прикрасами — 24. Цього року в одному з поховань ми знайшли небіжчика з копитцем коня, що є дуже рідкісним явищем серед поховань цього типу", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у більшості випадків поховання цих кочівників не містять жодного інвентарю, але іноді трапляються монети та прикраси, що мають величезне значення для археологів, адже дозволяють дізнатись про економічні, політичні та культурні зв’язки цього народу із сусідами. Також у них траплялися рештки кісток овець, коней та корів, що свідчить про тип ведення господарства та підтверджує перехід від кочового до напівкочового способу життя.

Згідно з повідомленням, люди у похованнях належали до племен мусульманської віри і тому ховали своїх небіжчиків головою на захід і з поворотом тіла на південь. Середня тривалість життя цих людей була 30−40 років, а також вони часто помирали в досить молодому віці.

Читайте також: Археологи знайшли напис, який може перевернути історію слов'ян

Мамай-Гора — це височина на лівому березі Каховського водосховища поблизу села Велика Знам'янка, що входить до складу ландшафтного заказника Урочище Мамай-Гора. Вона відома як найбільший мультикомплексний могильник Північного Причорномор'я. На її території розташовані поховальні комплекси, які приховують історію 8 тисячоліть — від неоліту до пізнього середньовіччя. На 28% дослідженої території знайшли вже 689 стародавніх поховань різноманітних культур.

Висота Мамай-Гори становить 80 метрів. Вона руйнується Каховським водосховищем — вже втрачено близько 400 м. берегової лінії. Рятувальна археологічна експедиція працює на Мамай-Горі з 1988 року.

Дослідження проводить археологічна лабораторія Запорізького національного університету, експедиція проходить під керівництвом Андрія Тощева та за наукового супроводу Геннадія Тощева і Світлани Андрух.

Схожі новини