Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Від ремонтних робіт перейшли до більш глобальних, які й спричинили обвал”... 

Міські служби й правоохоронці з’ясовують обставини трагічного випадку на вул. Руській, 8

Нагадаємо, там обвалилася стіна будівлі й на місці загинув робітник. Поліція розшукує власника будинку. Серед версій — власники однієї з квартир робили ремонт без погоджень з мерією, не врахували вік конструкцій будівлі.

Голова Галицької райадміністрації Андрій Зозуля повідомив, що будинок, де впала стіна, не визнаний аварійним. За останні три роки жодного звернення до ЛКП щодо аварійності чи технічних нюансів не було. «Ремонт був усередині приміщення, тому ніхто не сигналізував про небезпеку, — додав чиновник. — Ремонт ніхто не забороняє проводити, але, ймовірно, вони з ремонтних робіт перейшли до більш глобальних, які й спричинили обвал. Обстежимо суміжні будинки. Ця проблемна будівля є окремо стоячою, тож загрози для основного будинку немає. Треба подумати, як правильно вчинити з межовою стіною, тому що демонтувати її непросто».

В управлінні охорони історичного середовища ЛМР кажуть, будинок на вул. Руській, 8 складається з основного будинку і двох офіцин (флігелів). Основний будинок — ренесансний, є пам’яткою архітектури. 1859 року до межового муру між будинками 8 і 10 була прибудована східна офіцина, де стався злощасний обвал стіни.

«Ця добудова не була такою міцною, як основна будівля, — каже начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко. — Пізніше була добудована ще друга офіцина. З часом перша офіцина перетворилася на житлову квартиру, і там мешкали люди. Вхід був можливий через двір загального користування, а пізніше був окремий вхід. Власники квартири мали намір надбудувати над офіциною два поверхи ще 2015 року. Виготовили проєктну документацію, яка не отримала позитивних висновків від управління охорони історичного середовища. Не було згоди власників усіх приміщень і не було досліджень щодо впливу цієї надбудови на стан основного будинку і стан кварталу загалом. Очевидно власники самотужки вирішили розпочати якісь роботи. Ми обстежували цю офіцину 2015 року. Будь-які втручання в стіну, яка має 100−200−300 років, загрожують аварійними наслідками. Не знаємо, які конструктивні елементи справні, а які вже зносилися й втратили свою несучу здатність».

Читайте також: Не раніше, ніж через 70 днів розпочнуть демонтаж сумновідомого будинку в Дрогобичі

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень