Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Розвернемося на Схід: Арестович пригрозив Заходу зміною геополітичного вектора

  • 19.07.2021, 10:15
  • 782

Спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович заявив, що якщо проросійські настрої в Європі і на Заході будуть посилюватися, то Україна переорієнтує свої інтереси на Схід

Про це він заявив у програмі «Взгляд с Банковой».

Він зазначив, що Євросоюз неоднозначно реагує у питанні взаємин з Росією. Наприклад, Німеччина продовжує лобіювати запуск російського газогону «Північний потік-2». А наприкінці червня Франція і Німеччина ініціювали зустріч лідерів Європейського Союзу з Володимиром Путіним. Однак цю пропозицію не підтримала низка країн.

Також відчувається розкол у політичній еліті США.

«І західна еліта, військово-політичне керівництво Заходу не може визначитися з позицією. Тому що навіть у Сполучених Штатах в оточенні президента Байдена є люди, які хотіли б, як вони кажуть, нормалізації відносин з Росією», — сказав Арестович.

Він наголосив, що ця «нормалізація» може виявитися «дуже неприємною для України».

«Згадайте, як швидко й акуратно західні країни відмовилися від Афганістану, який вони 20 років підтримував, а потім за тиждень здали», — нагадав спікер української делегації в ТКГ.

Також слід зважати на протистояння між РФ і США, а також Китаєм і США.

«Страх деяких осіб на Заході перед Китаєм настільки великий, що вони хочуть перетягнути Російську Федерацію на бік Заходу, навіть ціною нав’язування Україні російського варіанту вирішення російсько-українського конфлікту…

І дуже багато сил на Заході вважають, що це невелика ціна: пожертвувати українськими інтересами. Не до кінця, звичайно, давши якісь компенсації, давши якісь гарантії, але поділити сфери впливу на Україну між Євросоюзом і Росією, наприклад, і позбавити нас права на власну історичну долю", — наголосив він.

Арестович доповнив, що також є частина еліт у ЄС, США і в цілому в світі, яка посідає українську сторону, зокрема, виступають проти «Північного потоку-2», проти нав’язування Україні російського варіанту виконання Мінських угод.

«Є Британія, є Туреччина. Дзвінок президента до лідера Китаю — це ще одна вісь, з якої ми можемо балансувати наші відносини. Незабаром відбудеться велике азійське турне президента», — зазначив він.

Читайте також: Меркель здала українські інтереси на користь Росії, — Арестович

На його думку, якщо проросійські настрої в Європі і на Заході будуть посилюватися з акцентом на здачу українських інтересів, то Україні нічого не залишиться, як переглянути свій геополітичний вектор.

«І загальний меседж такий, як мені здається, — якщо Захід захоче подружитися з Росією ціною здачі українських інтересів або значної їх частки, то ми розвернемося на Схід, і так збалансуємо нашу позицію. Тому в міжнародній політиці Україна перебуває на межі фолу», — акцентував спікер української делегації в ТКГ.

Арестович уточнив, що у «розвороті на Схід» він має на увазі вибудовування системи відносин з Китаєм, В’єтнамом, Туреччиною, Об’єднаними Арабськими Еміратами, Катаром та іншими країнами.

«Які мають і фінансовий, і політичний ресурс для того, щоб не дати Україні перетворитися на об`єкт, тобто позбавити її історичної долі, суб’єктності, як хочеться багатьом на Заході, заплативши ціну за нормалізацію відносин із Росією.

Це величезна пастка, небезпечна. Зараз проти неї йде боротьба. Президент бореться за суб’єктність України", — резюмував спікер української делегації в ТКГ.

Схожі новини