Передплата 2024 «Добрий господар»

Шахісти змагаються за Кубок світу

У Сочі (РФ) стартували розіграші Кубка світу серед жінок (103 учасниці) й чоловіків (206)

На Кубку світу грають 10 представників України, зокрема 6 шахісток: Анна Ушеніна, Інна Гапоненко, Юлія Осьмак і львів’янка Наталія Букса, а також сестри-львів'янки Анна і Марія Музичук.

Букса спочатку перемогла алжирку Латреш, а другу пар­тію програла, і тепер дівча­та гратимуть додаткові партії. Така ж проблема у Анни Уше­ніної, яка зустрічалася з Мо­аатаз (Єгипет). Зате Гапонен­ко та Осьмак своїх суперниць подолали. Тепер Гапоненко зустрінеться з Марією Музичук, Осьмак з монголкою Монгунту­ул, а Анна Музичук зіграє з аме­риканкою Абрагамян.

Серед квартету наших чо­ловіків першим вступив у бо­ротьбу Юрій Кузубов, який пе­реміг ліванця Кассіса. Антон Коробов та львів’яни Олек­сандр Арещенко і Юрій Кри­воручко розпочали з друго­го туру. Суперником Коробова став чилієць Вілагра, а львівя­ни зустрічаються з балканця­ми: Криворучко — з хорватом Бркічем, Арещенко — зі сербом Іванішевічем.

Серед відсутніх у Сочі такі зірки, як Віші Ананд (Індія), Теймур Раджабов (Азербай­джан), Дін Ліжень, Китай), Вес­лі Со (США) тощо. Немає пре­тендента Яна Непомнящого (РФ), який готується до мат­чу з чемпіоном світу, норвеж­цем Магнусом Карлсеном, Зате Карлсен у Сочі висту­пає. На жаль, відсутній чемпі­он світу 2019 року серед юна­ків до 20 років українець Євген Штембуляк, зате і з приємніс­тю зустрів прізвище колишньо­го львівського шахіста Яросла­ва Жеребуха, якого виставила Федерація шахів США. Ярос­лаву 14 липня виповнилося 28 років, і він зробив собі приєм­ність, здолавши у першому турі грека Іоанідіса. Тепер Жеребух гратиме з Шировим, що пред­ставляє Іспанію.

Наймолодший учасник зма­гань, 12-річний індієць Абхіма­нью Мішра (США), який висту­пає під прапором США і щойно виконав гросмейстерську нор­му, вже покинув турнір, про­гравши грузину Джобава.

Читайте також: Шаховий геній: 12-річний хлопчик став наймолодшим гросмейстером у світі

Схожі новини