Передплата 2024 «Добра кухня»

Відтепер у Львові будуть діяти швидкісні обмеження для електросамокатів

  • 09.07.2021, 13:55
  • 718

Сесія Львівської міської ради визначила правила використання на вулицях Львова персональних електричних транспортних засобів

Фото умовне
Фото умовне

Серед встановлених норм — швидкісні та вікові обмеження, вимоги до паркування.

Відповідну ухвалу затвердили 8 липня.

Депутати внесли зміни до Правил благоустрою Львова, встановивши вимоги до використання приватного електротранспорту: електросамокатів, скутерів, сігвеїв, гіробордів, гіроскутерів та моноколіс.

У документі визначено, що їздити на цих транспортних засобах можна особам, що досягли 14 років. Дітям дозволено кататись виключно у супроводі дорослих на тротуарах, пішохідних доріжках та у парках, скверах.

Їздити на електросамокатах та інших подібних засобах слід по велодоріжках, і швидкість не повинна перевищувати 20 км/год.

Водночас депутати дозволили рух також і по тротуару та пішохідній зоні, проте тут швидкість має становити не більше 5 км/год.

Втім, хто і яким чином мав би контролювати дотримання такого швидкісного режиму, невідомо.

Електротранспорт обов’язково має бути обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами, а в темний час доби мати увімкнену фару чи ліхтар.

Водіям електросамокатів заборонено:

  • Їздити у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння
  • Рухатися дорогами для автомобілів та трамвайними коліями
  • Рухатися велосипедними та пішохідними доріжками з одностороннім рухом у протилежному напрямку
  • Перевозити пасажирів
  • Під час руху триматися за інший транспортний засіб
  • Під час руху користуватися телефонами.
  • Також у мерії встановили правила й щодо паркування персонального електротранспорту.

Так, залишати свій самокат заборонено на пішохідних переходах, пандусах, велодоріжках і вузьких тротуарах (ширина менша ніж 1,5 м), перед входом до будівель, аварійних виходів та зон виїзду екстрених служб.

В ухвалі депутати не конкретизують, хто і як саме мав би ловити водіїв-порушників. Попередньо у мерії говорили, що вираховувати їх сподіваються завдяки мобільному додатку мереж прокату електросамокатів.

Але якщо власник такого бізнесу не зможуть чи не захочуть надати інформацію про водія-порушника, то штраф сплачуватиме саме він.

Читайте також: У Львові масово крадуть вуличні електросамокати

Схожі новини