Передплата 2024 ВЗ

“Затоплення львівських вулиць після зливи — результат критичної безгосподарності комунальних служб”

Негода знову наробила чимало лиха у Львові: поламані дерева, знищені електромережі, зірвані дахи та традиційно підтоплені вулиці. Плавав майже весь центр міста, затопило також вулицю Сахарова, Медової Печери...

Наслідки негоди у Львові.
Наслідки негоди у Львові.

Інженер Святослав Макітра сказав у коментарі для «ВЗ», що постійне затоплення вулиць після злив — результат критичної безгосподарності комунальних служб, які не чистять каналізаційні мережі, погано стежать за зливними решітками на дорогах, каналізацією та дощоприймачами.

«Цим мають займатися комунальники районних адміністрацій, — каже експерт. — Дощоприймачі та решітки мають бути готовими до злив будь-якої інтенсивності завжди. Те, що деякі чиновники виправдовуються, мовляв, мережі не впоралися, бо випало багато дощу (місячна норма) — брехня. При нормальній роботі дощоприймачів, затоплення не було б. Їхня функція — справлятися з напливом води. Якщо мережі засмічені, то на дорогах надалі будуть басейни».

Львів після буревію. Вулиця Наливайка. Фото з відкритих джерел
Львів після буревію. Вулиця Наливайка. Фото з відкритих джерел

У львівській мерії запевняють: комунальні служби районних адміністрацій чистять і ремонтують дощоприймачі. У травні найбільше дощоприймачів очищено у Шевченківському районі — понад 2100 одиниць. Як розповідає заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, ці роботи стартували 15 березня і тривали до початку червня 2021 року.

«Чищення дощоприймачів є важливою роботою для наших комунальних служб. Адже весною розпочинаються дощі, і якщо дощоприймач не справний, то може бути підтоплення, — зазначила пані Ірина. — Три додаткові дощоприймачі поставили у Залізничному районі, у 12-и провели роботи з гідродинамічного очищення, а загалом перевірили 1730 дощоприймачів».

Читайте більше: У Львові буревій завалив світлофор та паралізував рух транспорту

Схожі новини