Передплата 2024 «Добра кухня»

Найстаріший дуб Львова помер від буревію... Хай живе його стовбур!

На місці “катедральної” тополі посадять нове дерево, а бук у сквері біля Святого Юра полікують

Із вцілілого стовбура цього дуба планують зробити музейний експонат. Фото з відкритих джерел
Із вцілілого стовбура цього дуба планують зробити музейний експонат. Фото з відкритих джерел

Комунальні служби Львова досі не можуть впоратися з поваленими деревами, які стали жертвами негоди, що пронеслася минулими вихідними. Знищені дерева обіцяють вивезти до кінця тижня, мовляв, навіщо поспішати — лежать cобі на газонах, рухові транспорту не заважають… Від буревію, зокрема, постраждали п’ять історичних дерев. Деякі з них були визнані природною пам'яткою місцевого значення. Серед таких — найстаріший дуб Львова у Парку імені Франка, якому близько 300 років.

«Пaдiння цього дуба нe стaлo вeликoю нoвинoю, — розповіла „ВЗ“ начальниця управління екології та благоустрою Львівської міської ради Олександра Сладкова. — Mи знaли, щo вiн у пoгaнoмy стaнi — чeрeз тe, щo вжe бaгaтo рoкiв тому пoчaвся процес рoзщeплювaння двох бaгaтoтoнних стoвбyрiв. Другий знаковий дуб, який ми втратили через буревій, — на вул. Бандери, біля 5-го корпусу Національного університету „Львівська політехніка“. Цe скрoмний стaрeць, який пoчaв життя, кoли довкола бyли щe сaди i лaни»…

У списку повалених дерев — чорна тополя біля Латинської катедри. Дерево посадили там після Другої світової війни. «Тополя стала окрасою цього місця, — продовжує чиновниця. — Настільки точно вона доповнювала композицію, попри свій не найкращий вигляд… Класичний краєвид Львова (від входу до Ратуші в бік Катедри) став немислимий без тополі. Вона є на кожній картині й кожному історичному фото».

У сквері 700-річчя Львова повалено історичний рожевоквітний каштан (найстаріший екземпляр, який залишився у Львові), а у сквері собору Святого Юра — рідкісний вид бука.

За словами Олександри Сладкової, на місці 300-літнього дуба новий не садитимуть. «Зробимо із залишків дерева скульптурну композицію, — каже пані Олександра. — Із частини поваленого стовбура зробимо лавочки. А от на місці знищеного дуба на Бандери посадимо новий дуб. Замість тополі восени посадимо нове дерево, але ще не вирішили, яке саме. Бук будемо лікувати, збираємо на це гроші».

Олександра Сладкова погоджується з думкою багатьох громадських активістів, що частина повалених від буревію каштанів були всередині аварійно трухляві, бо їх вчасно не зрізали… Та не вважає це безгосподарністю. Каже, комунальники не можуть одночасно пустити під сокиру багато дерев, оскільки мешканці піднімуть ґвалт, бо борються за кожне деревце. Чимало старих дерев під час реконструкції вулиць варто зрізати, каже Сладкова. Але якщо підрядник на це наважиться, отримає громадський протест.

Я уточнила у чиновниці, чи не очікують у мерії судових позовів від власників авто, на які впали дерева? «Найкраще, що власник може зробити, — застрахувати авто, — відповіла Олександра Сладкова. — У мерію часто приходять такі позови. Але суть у тому, чи авто було на офіційному паркомісці, чи його просто поставили на газон»…

Схожі новини