Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У світі назріває смертоносна хвиля коронавірусу, - ВООЗ

  • 28.06.2021, 13:15
  • 2 044

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) цими вихідними застерегла, що Delta штам може викликати нову смертоносну хвилю Covid-19

Тому країнам варто посилювати карантинні обмеження та дотримуватися протиепідеміологічних заходів.

У матеріалі британського видання The Guardian йдеться про те, що у більшості європейських країн рівень захворюваності на Covid-19 опустився до «небаченого з минулого літа рівня».

Тому країни ЄС поступово знижують карантинні обмеження з тим, як просувається вакцинація.

Водночас Німеччина вже закрила кордони для Португалії. Там захворюваності на новий штам припадає вже 70%.

У декількох регіонах Іспанії, зокрема Каталонії, вже зареєстровано 20% випадків зараження штамом Delta. Регіональні чиновники органів охорони здоров’я прогнозують, що цей варіант коронавірусу може стати панівним в регіоні протягом двох-чотирьох тижнів.

Аналогічна ситуація очікується і в Греції вже до середини серпня. Країні влітку може знадобитися введення суворих локальних обмежень в районах з низьким охопленням населення вакцинацією, де спостерігатиметься різкий ріст заражень.

Через штам Delta уряди Австралії і Нової Зеландії посилили карантинні вимоги. Також в Ізраїлі знову ввели вимогу обов’язкового носіння захисних масок в приміщеннях через зростання рівня захворюваності в країні.

ВООЗ визнала штам «Дельта» або ж «індійський штам» домінантним у світі, оскільки він більш хвороботворний (1,6 раза заразніший), ніж штам «Альфа» (він же «британський штам»).

Наразі його зафіксували у 92 країнах світу. Спалахи «Дельти» виявили, зокрема, в африканських країнах, Китаї, США та країнах Тихоокеанського регіону.

Найбільшу кількість заражень цей різновид коронавірусу спричинив у:

Росії;

Великій Британії;

Португалії.

23 червня перший підтверджений випадок штаму «Дельта» зареєстрували у Словаччині.

Інфікована особа приїхала з Росії.

На думку головного радника Білого дому з питань медицини Ентоні Фаучі, саме «Дельта» є найбільшою небезпекою в Сполучених Штатах. За його словами, наразі кожний п’ятий хворий у США — інфікований цим штамом.

«Дельта Плюс», мутований варіант штаму «Дельта» циркулює нині в 10 країнах: США, Індії, Португалії, Великій Британії, Швейцарії, Польщі, Японії, Китаї, Непалі (спочатку цей штам отримав назву «непальський» через те, що його виявили у 13 осіб, що їхали з Непалу до Японії) та Росії.
За даними ВООЗ, штам «Дельта» віднесений до переліку таких, що викликають «особливе занепокоєння». Лікарі стверджують, що уражені штамом «Дельта» вдвічі більше піддаються небезпеці потрапити до стаціонару, ніж інфіковані штамом «Альфа».

За результатами дослідження шотландських вчених, яке вони опублікували у провідному медичному виданні The Lancet, основна небезпека нового різновиду коронавірусу в тому, що він поширюється, в основному, на молодь від 12 до 20 років.

Хворі, в яких виявили цей штам, мали такі симптоми:

  • висока температура;
  • біль в горлі;
  • нежить;
  • кашель.

Проте, на відміну від звичайної застуди, перебіг захворювання був більш важким.

Як зауважив в інтерв’ю в одному з українських телеканалів провідний експерт МОЗ із протидії коронавірусу Сергій Дубров, крім звичних симптомів, цей штам може мати також:

  • кишкові розлади
  • нежить і слабкість на фоні відсутності температури.

Останні прояви найнебезпечніші, вважає медик, оскільки пацієнти з таким перебігом хвороби можуть нехтувати заходами безпеки і через це бути джерелом для зараження інших людей.

Читайте також: В Австралії зростає кількість хворих штамом «Дельта»

Схожі новини