Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рада розгляне закон про деолігархізацію на наступному тижні

  • 25.06.2021, 14:50
  • 460

Верховна Рада на позачерговому засіданні 1 липня розгляне в першому читанні президентський законопроєкт про олігархів

Відповідну інформацію LB.ua повідомили джерела серед керівництва партії «Слуга народу».

Позачергове засідання заплановане після 15:00. Воно скликається за ініціативою президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що цей законопроєкт президент анонсував ще у квітні, а на річній пресконференції обіцяв, що він з'явиться наприкінці травня. Однак закон без презентації його положень внесли до парламенту лише 2 червня.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов говорив, що нині в Україні є 13 олігархів.

Згідно із законопроєктом, олігархом є людина:

  1. яка бере участь у політичному житті;
  2. яка має вплив на ЗМІ;
  3. є кінцевим бенефіціарним власником суб'єкта, що має монопольне становище або який є суб'єктом природних монополій;
  4. яка володіє активами, що перевищують один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (це 2 млрд. 270 млн. грн.).

Олігарху забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій. Бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації. Також особи, додані до Реєстру, будуть зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції».

Читайте також: Олігархи — «наші» і «не наші»

3 червня законопроєкт президента Володимира Зеленського про олігархів спрямували на розгляд профільного комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Глава партії «Слуга народу» повідомляв, що профільний оборонний комітет розгляне законопроєкт «Про олігархів» у 20-х числах червня. Джерела у фракції натомість говорили, що безпосередньо в залі його розглядатимуть «з 29 червня по 2 липня, коли буде пленарний тиждень».

Цей законопроєкт має ще три альтернативні. Спікер парламенту Дмитро Разумков говорив, що й основний, й альтернативні мають розглянути до кінця поточної сесії, тобто до середини липня.

Схожі новини