Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як відрізнити справжній алкоголь від підробки? За штрих-кодом

Полиці магазинів вгинаються від різноманітних пляшок із алкогольною продукцією, а от яка з них справжня, а яка – фальсифікат?

Заступник начальника Головного управління ДПС у Львівській області Руслан Ганюк розповів «ВЗ», що відрізнити справжній алкоголь від підробки можна за штрих-кодами на акцизній марці, яка наклеєна на кожну пляшку.

Акцизна марка для легальних алкоголь­них напоїв містить двомірний штрих-код швидкого реагування (QR-код) та ліній­ний штрих-код. QR-код містить інформацію про серію та номер акцизної марки, реквізити по­купця марки (тобто фактично виробника алко­гольної продукції). Для юридичних осіб це буде код згідно з ЄДРПОУ, для фізичних осіб-підпри­ємців — код, який відображає реєстраційний номер облікової картки платника податків, та посилання на вебресурс для перевірки марки.

Достатньо сканувати QR-код, який нанесе­но на марку акцизного податку своїм мобіль­ним пристроєм, і система перейде на вебре­сурс cabinet.tax.gov.ua/registers/mark. Таким чином через кілька секунд можна отримати ін­формацію про суб’єкта господарювання, який отримав цю марку акцизного податку, та дату, коли він її отримав.

Якщо зчитати QR-код неможливо, інформа­цію про виробника можна перевірити в ручно­му режимі. Для цього треба зайти на офіцій­ний вебпортал Державної податкової служби і у розділі «Електронний кабінет» вибрати розділ «Реєстри» — «Пошук марки акцизного податку». У полі «Вид марки» обираємо значення «Ново­го зразка». На екрані з’явиться зображення ак­цизної марки з QR-кодом. У полі «Серія марки» вводимо серію марки, яка складається з ком­бінації чотирьох великих літер англійського ал­фавіту. У полі «Номер марки» вводимо номер марки, який складається з шести цифр. Далі кнопка «Пошук». Після цього висвітлюється на­зва суб’єкта господарювання та його код ЄД­РПОУ, якому було видано зазначену одиницю марки акцизного податку.

Схожі новини