Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польські діти набирають вагу найшвидше у ЄС

Мало рухаються, їдять багато солодкого...

Кожна сьома дитина в Польщі має надлишкову вагу, а польські підлітки набирають вагу найшвидше у ЄС. Експерти попереджають: якщо й надалі неправильно харчуватимуться й мало рухатимуться, то через кількадесят років Польща стане суспільством людей з ожирінням.

Проблема зайвої ваги й ожиріння стосується близько 23% польських ді­тей віком до 3 років, понад 40% молодших школярів і майже 26% молоді до 15 років.

«Дослідження показують, що у Польщі діти ще не потерпають від ожиріння так, як їхні одно­літки у США чи в деяких країнах Європи, — розповіла телекана­лу TVP3 Poznan Марта Жбіков­ська-Чєшла з Великопольсько­го відділення Національного фонду охорони здоров’я. — Але темпи набору ваги є найшвид­шими саме у дітей з Польщі». Як пояснюють експерти, негативні процеси прискорила пандемія Covid-19. «Дитина не ходила до школи щодня, не мала фізкуль­тури, яка в Інтернеті не така, як у спортзалі. Деякі діти вимикали камери під час уроків фізкульту­ри й грали у комп’ютерні ігри», — розповіла сімейна лікарка Мал­гожата Ковалєвська-Готовіч.

Причиною надмірної ваги та ожиріння у польських дітей та підлітків є також погані харчо­ві звички, в основному вживан­ня продуктів, що містять цукор.

На думку медиків, солодкі на­пої слід замінювати негазова­ною водою, а солодкі закуски — фруктами та овочами.

Схожі новини