Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як вакцинуватися вагітним: поради МОЗ

  • 24.06.2021, 18:30
  • 532

Жінки можуть важче переносити коронавірус, тож користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, йдеться у повідомленні Національної служби здоров'я України

У повідомленні також зазначено, що жінки, які годують дітей грудним молоком, можуть бути вакциновані без застережень. В інших випадках, якщо вагітна має високий ризик захворіти на COVID-19, наприклад, вона працює в ковідній лікарні, або має супутні захворювання, тоді жінка може обговорити можливість вакцинації з лікарем.

Якщо, на думку лікаря, користь від вакцинації перевищує потенційні ризики від неї, то жінку рекомендовано щепити мРНК-вакциною. В Україні поки використовується лише одна така вакцина — Comirnaty від Pfizer-BioNTech.

Вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech, яку сьогодні частіше використовують в Україні, містить в інструкції заборону щеплення препаратом вагітних жінок.

Також у НСЗУ наголосили на тому, що, якщо вагітна отримала першу дозу вакцини проти COVID-19 на векторній платформі — в Україні з таких вакцин лише AstraZeneca (Covishield, SKBio) — до настання або під час вагітності, то лікар має розказати їй про співвідношення ризиків та користі від другого щеплення.

На основі цього жінка сама вирішуватиме, чи отримати другу дозу цією ж вакцини під час вагітності чи вже після пологів, зазначають у повідомленні відомства.

Читайте також: Вакцинація захищає від штаму «Дельта», — Ляшко

Схожі новини