Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Без культури України не збудуємо»

24 червня у Трускавці відкрився ІХ Міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат»

Попри неймовірну спеку, на площу перед кінотеатром «Злата» прийшли мало не всі жителі Трускавця й відпочивальники. Адже побачити на власні очі «живих» акторів мріє кожен любитель доброго кіно. На цей день із нетерпінням чекали всі, адже ІХ фестиваль мав відбутися ще торік у листопаді. Однак через пандемію організатори змушені були його перенести.

Червоним килимом пройшли члени журі, режисери, оператори… Вигуками «Браво!» і оплесками зустріли відомих українських актрис Наталію Васько та Ірму Вітовську, а також актора Дмитра Тубольцева.

Актриса Ірма Вітовська і її чоловік Віталій Ванца. Фото автора
Актриса Ірма Вітовська і її чоловік Віталій Ванца. Фото автора

Цього року, як і попередніми, на кінофестивалі за «Золоту корону» боротимуться лише українські стрічки.

Фільмом-відкриттям І Х Трускавецького кінофестивалю «Корона Карпат» стала картина «Земля блакитна, ніби апельсин» української режисерки Ірини Цілик. 2020 року стрічка отримала нагороду на кінофестивалі «Санденс» — «За найкращу режисуру документального кіно». Фільм отримав понад 10 інших нагород, а також увійшов до офіційної програми понад 50 престижних міжнародних кінофестивалів. Стрічка розповідає про сім’ю, яка живе в «червоній» зоні Донбасу, де воєнні дії тривають вже шостий рік… У широкий український прокат фільм «Земля блакитна, ніби апельсин» вийшов 26 листопада.

Нарешті цей день настав, — сказав журналістці «ВЗ» генеральний директор кінофестивалю Олег Карпин. — Богу дякувати, і погода нам сприяє, і жодна пандемія цього разу не завадила. Хвилююся страшенно, але знаю: ми робимо добру справу. Бо без культури України не збудуємо!

Олег Карпин з дружиною Наталею. Фото автора
Олег Карпин з дружиною Наталею. Фото автора

За чотири фестивальні дні глядачі зможуть побачити понад 40 нових українських фільмів, серед яких «Толока», «Антон і червона химера», «Черкаси», «Наші Котики, або Як ми полюбили лопати в умовах обмеженої антитерористичної операції з елементами тимчасового воєнного стану», «Спадок брехні», «Фокстер і Макс», «Чорний ворон», «Номери», «Пекельна хоругва», «Атлантида» (фільм здобув історичну перемогу для України на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти»), «Забуті», «Передчуття».

Ведучі Зоряна Петрас та Богдан Павлишин. Фото автора
Ведучі Зоряна Петрас та Богдан Павлишин. Фото автора
Генеральний продюсер Теодозія Микитка. Фото автора
Генеральний продюсер Теодозія Микитка. Фото автора
Олег Щербина, Наталія Васько, Володимир Філіппов. Фото автора
Олег Щербина, Наталія Васько, Володимир Філіппов. Фото автора
Співак Михайло Грицкан. Фото автора
Співак Михайло Грицкан. Фото автора

На фестивалі традиційно буде встановлено Бронзову плиту фільму-переможцю попереднього кінофестивалю. Кінофестиваль «Корона Карпат» відбудеться за підтримки Українського культурного фонду, Державного агентства України з питань кіно, департаменту культури Львівської облдержадміністрації та Трускавецької міської ради.

Схожі новини