Передплата 2024 ВЗ

ЄС наклав жорсткі економічні санкції на Білорусь

  • 24.06.2021, 16:30
  • 482

Європейський Союз в четвер оголосив про нові секторальні економічні санкції проти Білорусі. Під обмеження потрапив експорт білоруських калійних добрив і нафтопродуктів, а також виробники тютюнових виробів

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ці санкції можуть суттєво вдарити по економіці Білорусі. Адже їх наклали на ключові експортні галузі.

«У відповідь серйозні порушення прав людини в Білорусі, жорстокі репресії проти громадянського суспільства, демократичної опозиції та журналістів, а також примусову посадку рейсу Ryanair в Мінську 23 травня 2021 року і подальше затримання журналіста Романа Протасевича і Софії Сапеги Рада сьогодні ввела нові обмежувальні заходи проти білоруського режиму», — йдеться в офіційному повідомленні Ради Євросоюзу.

ЄС ввів ембарго на купівлю білоруських калійних добрив, нафтопродуктів, а також «товарів, які використовуються у виробництві тютюнових виробів».

Крім того, ЄС закрив Білорусі доступ на фінансові ринки Євросоюзу, заборонив страхувати і перестраховувати білоруські державні фірми і установи та зупинив виплати Європейського інвестиційного банку.

Також Європейський союз заборонив продаж в Білорусь технологій і обладнання, які можуть використовувати для перехоплення повідомлень в інтернеті та інших типах телекомунікації, а також продаж товарів і технологій подвійного призначення, які можна використовувати у військовій сфері.

Декілька днів до цього ЄС розширив список білоруських осіб та установ під адресними санкціями: тепер в ньому 166 людей та 15 установ. Адресні санкції включають заборону на в'їзд і заморожування активів.

Одночасно з ЄС санкції проти білоруських чиновників, силовиків і установ розширили США, Канада і Британія.

Вуглекислий калій становить одну з головних для Білорусі статей експорту, наголошує Bloomberg.

Білорусь задовольняє велику частину попиту на калій країн Європи. Це єдиний необмежений природний ресурс Білорусі.

Державне підприємство «Білоруськалій» — один зі світових лідерів з виробництва добрив.

Читайте також: Нардепи запропонували розірвати дипвідносини із Білоруссю

Схожі новини