Передплата 2024 ВЗ

Як пережити екстремальні перепади погоди і залишитися здоровим?

Літо не перестає дивувати температурними сюрпризами – то смажить неймовірною спекою, то віє льодяним холодом. І нашому організму доводиться пристосовуватися до мінливої погоди. Як це робити грамотно, щоб спека не нашкодила здоров’ю?

— У спеку найважливіше за­вдання організму — запобігти перегріву, — пояснює кардіолог Олександра Ісаєва. — Для цього потрібно зменшити утворення те­пла в органах і тканинах і посили­ти віддачу в зовнішнє середови­ще. Але за температури повітря плюс 34−35 градусів віддачі тепла практично не відбувається. Щоб запобігти перегріву, доведеться знизити рухову активність, роз­слабитися і переміститися в тінь, збільшити споживання рідини, прийняти прохолодну ванну, ви­користовувати кондиціонер чи вентилятор. Спека і задуха небез­печні для хворих на стенокардію, атеросклероз судин кінцівок, для тих, хто переніс інфаркт міокарда. Слід кожні 10−15 хвилин піджив­лювати організм кількома ковтка­ми води і краще без кубиків льоду. Холодний чай з льодом шкідливий для нирок. У ньому висока кон­центрація оксалату — хімічної ре­човини, яка сприяє утворенню ка­менів у нирках. Серцю в спекотну погоду і так важко, йому потрібно більше качати крові, а ми змушу­ємо його працювати ще більш енергійно. За корисністю в жарку погоду серед соків лідирує не­солоний томатний. Можна також пити зелений чай, який не тільки втамовує спрагу, а й має низку додаткових цінних властивостей. Необхідно також відмовитися від куріння, спиртних напоїв і кави, виключити зі щоденного меню го­стру і солону їжу. За день потрібно випивати не менш ніж 1,5−2 літри рідини — включаючи супи, овочі і фрукти, які також насичують орга­нізм вологою. Обов’язково вико­нуйте всі розпорядження лікаря, приймайте препарати, необхідні сердечникам і гіпертонікам.

Зрозуміло, що люди здорові і ті, у яких є хронічні захворюван­ня, по-різному переносять спеку. Особливо вона небезпечна для літніх людей, а також хворих з хронічними легеневими патоло­гіями або астмою — у таких паці­єнтів за високої температури по­вітря може виникнути задишка. А якщо ви приймаєте препарати, слід зважати на те, що у спеку де­які з них втрачають свої лікувальні властивості, наприклад, сироват­ки, вакцини, нітрогліцерин, мазі і свічки. Якщо у вашому домі є такі препарати та лікарські засо­би, зберігайте їх у сухому прохо­лодному місці, а в жарку погоду — в поліетиленовому пакеті у хо­лодильнику.

У виснажливу спекотну пого­ду хочеться зануритися в прохо­лодну водойму. Це бажання таке велике, що люди забувають про небезпеку, яку таїть у собі вода. Не забувайте: найрозумніше — заходити у воду поступово, адже різка різниця температур може призвести до спазму діафрагми і зупинки дихання або до різкого спазму судин серця. Обидва ці стани нерідко мають летальний кінець. Тому бережіть себе!

Схожі новини