Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині побудують перший в Україні кооперативний молокозавод

У межах відзначення Дня фермера на Львівщині, в селі Утішків Красненської ОТГ, розпочали будівництво першого в Україні кооперативного молокопереробного підприємства

Цій нагоді приурочили закладання капсули і першого бетону в фундамент майбутнього заводу. Кореспондентці «Високого Замку» випала нагода взяти участь у цій урочистій події.

Завод споруджуватимуть на площі 3 га. Його потужність становитиме 25 тисяч тон молока на добу. Будуватимуть підприємство чотири кооперативи, у які об’єдналися сімейні молочні ферми Львівської області, та по одній — з Івано-Франківської і Тернопільської областей. Фермери і фермерки з молочних ферм, які об’єдналися у кооперативи, відкладають на будівництво заводу гроші, зароблені щоденною працею від 5-ї години ранку до 12-ї ночі. На будівництво заводу вони вже зібрали перших 225 тис. грн.

Так виглядатиме у майбутньому завод.
Так виглядатиме у майбутньому завод.

Другу половину коштів, необхідних для будівництва, надасть Канадський проєкт розвитку молочного бізнесу в Україні, який розпочався у 2014 році і триватиме до 2022 року, за фінансової підтримки уряду Канади. Його впроваджує канадська кооперативна організація СОКОДЕВІ, Львівська аграрна дорадча служба і львівські кооперативи. Ці молочні виробники у майбутньому постачатимуть завод сировиною. Очікується, що молоко на заводи привозитимуть виробники із Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей.

На майбутньому заводі, який планують запустити вже у 2022 році, мають намір виробляти фасоване пастеризоване молоко, сметану, масло, йогурт, кисломолочний сир, а згодом — і твердий сир.

Під час урочистої церемонії відкриття у фундамент майбутнього заводу заклали капсулу з листом-пам'яткою про початок будівництва, який підписали всі учасники церемонії. Перед тим текст листа зачитав директор Львівської аграрної дорадчої служби Іван Паньків.

Від імені канадських партнерів учасників урочистої події привітав менеджер Канадського молочного проєкту Віктор Тюшка. Він нагадав, що до цього урочистого моменту йшли цілих десять років. Спочатку реалізовували канадський проєкт у 2008 — 2014 роках. Зараз триває реалізація наступного канадського молочного проекту, який спрямований на розвиток кооперативів і на будівництво кооперативного молочного заводу.

«Є кілька моментів, що роблять це підприємство унікальним. Найголовніше — цей завод стане першим в Україні підприємством, яке будують кооперативи Західної України. Ба більше, за цим будівництвом стоять унікальний досвід канадських кооперативних організацій і підтримка уряду Канади. Головне, що робить наш проєкт унікальним, — це підтримка виробників молока, які є керівниками цього підприємства», — наголосив Віктор Тюшка.

Від імені виробників молока виступила фермерка, виконавча директорка кооперативу «Покрова» Любов Клубок. Кооператив «Покрова» був одним із ініціаторів побудови такого заводу. «Ми співпрацювали з різними молокозаводами, багато з ними було проблем, коли здавали молоко, і дійшли висновку, що лише свій завод нам дасть результат і дохід», — сказала пані Люба.

Заступник начальника управління — начальник відділу департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Катерина Олинець запевнила у тому, що кооператори і фермери можуть розраховувати на фінансову підтримку за державними і обласними програмами. Зокрема, один із кооперативів, який бере участь у побудові заводу, — «Колос Агро» — отримав відшкодування з державного бюджету частини вартості переробного обладнання, яке працюватиме на майбутньому заводі. Катерина Олинець наголосила: «Запрошую до участі фермерські господарства. Фінансовий ресурс є достатнім. На рівні області — 20 млн грн».

Директор підрядної організації ПП «Електронбуд» Зіновій Борбулевич повідомив, що вже до жовтня цього року будівельники мають намір звести корпус заводу. Упродовж часу, коли підприємство будуть наповнювати обладнанням, будівельники виконуватимуть внутрішні роботи. Завершити будівництво мають намір у 2022 році.

Не приховував радості від початку нового будівництва голова Красненської ОТГ Роман Фурда, адже для їхньої ОТГ — це інвестиції та нові робочі місця. «Ми стали першою громадою в Україні, яка реалізовує цей проєкт. Окрім того, ми вже стали частинкою проєкту, який, вірю, буде успішним», — наголосив Роман Фурда.

Фермери із владою обговорюють питання розвитку фермерства молочного напряму у Львівській області. Фото автора
Фермери із владою обговорюють питання розвитку фермерства молочного напряму у Львівській області. Фото автора

Після урочистого початку будівництва заводу його учасники повернулися до Львівської аграрної дорадчої служби. Тут разом із найкращими сімейними фермами Львівщини та представниками влади — заступником голови Львівської ОДА Віталієм Загайним, головою постійної комісії з питань діяльності агропромислового комплексу, підприємництва та інвестицій Львівської обласної ради Юрієм Раделицьким та директоркою департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяною Гетьман обговорили питання розвитку фермерства молочного напряму у Львівській області.