Передплата 2024 «Добрий господар»

У Китаї загадково помер відомий фізик-ядерник. Його смерть пов'язують зі скандальною АЕС

  • 21.06.2021, 13:55
  • 680

У Китаї знайшли мертвим провідного вченого-ядерника, одного з керівників Китайського ядерного товариства, проректора Харбінського інженерного університету 58-річного Чжана Чжіцзяня. Він нібито випав з вікна будівлі

Про це пише видання DailyStar. Журналісти уточнюють, що це сталася 17 червня — через 10 днів після того, як з'явилися дані про те, що нова атомна електростанція «Тайшань» є «неминучою радіологічної загрозою».

Про смерть вченого інформував офіційний акаунт університету в китайській соціальній мережі Weibo. У повідомленні йдеться про те, що поліція «виключила вбивство як причину смерті», додаткових подробиць немає.

«Харбінський інженерний університет з глибоким жалем повідомляє, що професор Чжан Чжіцзянь, на жаль, впав з будівлі і помер о 9:34 ранку 17 червня 2021 року», — йдеться в заяві.

Харбінський університет, як пишуть ЗМІ, є одним із двох китайських університетів, які нібито дуже тісно пов'язані з китайськими військовими.

«У червні минулого року університету заборонили використовувати комп'ютерне програмне забезпечення американського виробництва на тлі торгової напруженості між Китаєм і США. У минулому році Міністерство торгівлі США додало Харбінський технічний університет і Харбінський технологічний інститут у свій «чорний список», — пишуть журналісти.

Читайте також: Чому не варто вірити Китаю?

Раніше французька компанія Framatome заявила про «неминучу радіологічну загрозу» на АЕС «Тайшань» через «накопичення радіації». Компанія направила скаргу Міністерству енергетики США, повідомляє CNN з посиланням на джерела.

«Ситуація є неминучою радіологічною загрозу для станції і населення, і Framatome терміново запрошує дозвіл на передачу технічних даних і допомоги, яка може знадобитися для повернення станції до нормальної роботи», — відзначається в скарзі.

Влада Китаю також заявила про високий рівень радіації на першому енергоблоці атомної електростанції. Зазначається, що причиною для підвищення показників радіації могло стати пошкодження паливних стрижнів.

Це — вже друга смерть вченого-ядерника за неповний рік. У листопаді 2020-го в Тегерані було вбито провідного іранського фізика-ядерника Мохсен Фахрізаде.

Схожі новини