Передплата 2024 «Добрий господар»

21 червня: яке сьогодні свято і що заборонено робити у цей день

  • 21.06.2021, 11:35
  • 1 030

Сьогодні віряни шанують Святого Духа

Свято відзначають православні та греко-католики на 51 день після Великодня або у понеділок, що слідує за недільним днем Святої Трійці та П'ятидесятниці.

Згідно з православним ученням, сьогодні на апостолів Христа зійшов Святий Дух, чим явив піклування Триєдиного Бога: Бог Отець творить світ, Бог Син спокутує гріхи людей, а Бог Дух Святий освячує світ через Церкву. Саме Святий Дух допомагає людям пізнати щиру віру, мудрість та добро.

Читайте також: На Зелені свята сама Богоматір перевіряє, чи чисто у хаті

Священники сьогодні радять сходити до церкви або ж прочитати молитву вдома перед іконами. Покаятися у своїх гріхах, попросити здоров'я рідним та упокоєння душам покійних.

Як і на всі великі церковні свята, у День Святого Духа не радять працювати. Не можна сваритися, принижувати інших та гніватися.

Особлива заборона — працювати на землі. Пращури тому і говорили: «На Духів день не можна торкатися землі». Цей день вважали іменинами землі, день її відпочинку і наповнення силою Божою. Якщо орати цього дня, врожаю не буде.

Вважалося, що земля у Духів день відкриває гідним людям свої скарби й таємниці. Тому люди зранку щиро молилися Святому Духу і йшли у поля, ліси, щоб «послухати» землю.

Не можна у цей день купатися, бо Духів день припадає на язичницький початок русального тижня. Навіть після становлення християнства на Русі у Духів день намагалися не відходити далеко від дому, щоб не спровокувати нечисту силу.

На Духів день не підмітали, щоб не винести щастя і добробут із хати. А ще цього дня навіть не бігали, аби не втекти від власної долі.

На Духів день заборонено відвідувати кладовища. Замість того краще піти в храм, поставити свічки та помолитися за померлих близьких.

Прикмети 21 червня:

  • у день сонцестояння необхідно покласти біля порогу будинку кропиву. Вважається, що так всі хвороби оминуть ваш дім;
  • дощ 21 червня віщує гарний врожай восени;
  • багато зірок на небі 21 червня — до хорошого урожаю грибів.

Схожі новини