Передплата 2024 ВЗ

НБУ залишив облікову ставку незмінною

  • 17.06.2021, 15:50
  • 492

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5% і заявив про готовність підвищувати її і далі, у разі інфляційних ризиків

Про це на пресбрифінгу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

За його словами, регулятор починає поступове згортання антикризових монетарних інструментів, що посилить ефект попередніх підвищень облікової ставки та сприятиме сповільненню інфляції.

Інфляція у травні прискорилася вище за прогноз НБУ насамперед через подорожчання окремих високоволатильних компонентів споживчого набору під впливом переважно короткострокових факторів.

У травні зростання споживчих цін сягнуло 9,5% у річному вимірі. Прискорення цінової динаміки пов'язано насамперед із тенденціями на світових товарних ринках, зокрема з подорожчанням природного газу та соняшникової олії. Значний внесок мала також низька база порівняння минулого року. Базова інфляція в травні також прискорилася — до 6,9% р/р насамперед через подорожчання соняшникової олії та продуктів харчування, складовою виробництва яких є олія.

Проте ознаки посилення фундаментального інфляційного тиску понад прогноз зараз не спостерігаються. Інфляційні очікування бізнесу та населення хоч і залишаються підвищеними, але стабілізувалися в останні місяці, заявили в НБУ.

Зазначається, що Нацбанк очікує на сповільнення інфляції восени через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння, кращі врожаї та стабілізаційний вплив монетарної політики.

«Упродовж найближчих місяців інфляційний тиск залишатиметься значним з огляду на переважно тимчасові чинники, зокрема на фактори пропозиції та низьку базу порівняння минулого року. Проте інфляція почне сповільнюватися вже у IV кварталі 2021 року та повернеться до цілі 5% у першому півріччі 2022 року. Цьому сприятимуть нормалізація цін на світових товарних ринках, а також надходження на ринки нового більшого врожаю. Стриманіша монетарна політика НБУ має заспокоїти інфляційні очікування та послабити фундаментальний інфляційний тиск на горизонті впливу (9−18 місяців), зокрема через валютний канал», — додали в регуляторі.

Заразом основним припущенням, яке правління Національного банку бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

«Кредити МВФ є важливим джерелом фінансування дефіциту державного бюджету, а також позитивним сигналом для іноземних інвесторів. Співпраця з Фондом та іншими міжнародними партнерами сприятиме швидшому відновленню української економіки від наслідків коронакризи», — підкреслили в НБУ.

Водночас ключовим ризиком, як і раніше, залишається поширення пандемії Covid-19.

Читайте також: Як вижити після пандемії?

Актуальними є також інші ризики:

  • волатильність на глобальних ринках капіталу, зокрема через суттєвий сплеск інфляції у світі та ймовірне зростання премії за ризик;
  • різке погіршення умов торгівлі;
  • ескалація військового конфлікту.

«Зважаючи на баланс ризиків, правління НБУ зберегло облікову ставку на рівні 7,5%», — резюмували в НБУ.

Підкреслюється, що Нацбанк надалі готовий підвищувати облікову ставку, якщо суттєвіше посилення фундаментального інфляційного тиску та погіршення очікувань становитимуть загрозу для досягнення інфляційної цілі 5% у 2022 році.

Наступне рішення з облікової ставки ухвалюватиметься з урахуванням оновленого макроекономічного прогнозу, що буде опубліковано у липні 2021 року.

Схожі новини