Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На кордоні України та Румунії з'явилися два острови: фото з космосу

  • 17.06.2021, 14:35
  • 663

У гирлі Дунаю, поряд із містом Кілія, сформувались два нових острови. Утворення ділянок суші в руслі ріки стануть предметом розгляду Змішаної українсько-румунської прикордонної комісії з підготовки документів демаркації держкордону

Про це повідомляє пресслужба ДУ «Держгідрографія».

«Два нових острови, які утворились у районі 76−78 кілометрів Кілійського гирла Дунаю, виявили фахівці гідрографічного відділу Управління навігації та гідрографії ДУ „Держгідрографія“. Імовірна причина утворення — природні руслові процеси, що істотно впливають на формування рельєфу дна Дунаю», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що фахівці помітили нові острови після аналізу матеріалів гідрографічних робіт та спостережень на місцевості, виконаних Дунайською дільницею ЗНО ФДУ «Одеський район Держгідрографії», та даних дистанційного зондування землі (космічної зйомки) української ділянки Дунаю.

Острови постали в гирлі ріки з боку Румунії щодо навігаційного фарватеру Дунаю. Оскільки на цій ділянці ріки простягається державний кордон між Україною та Румунією, про новоутворені ділянки суші повідомлена Адміністрація Державної прикордонної служби України.

Крім того, відповідна інформація надана для опрацювання у рамках роботи Змішаної українсько-румунської прикордонної комісії та врахування під час підготовки документів демаркації державного кордону між Україною та Румунією.

Читайте також: Вчені визнали існування п'ятого океану: як тепер виглядатиме мапа світу

За матеріалами гідрографічних зйомок також виявлені такі навігаційні небезпеки:

  • у районі 51 милі р. Дунай — обмілина з глибинами над нею від 2 до 0,8 м.;
  • у районі 83 км. Кілійського гирла р. Дунай — осередок із глибинами над ним від 2 до 0,2 м.

Про це будуть поінформовані судноводії річкових теплоходів через Прибережні попередження, а ФДУ «Укрморкартографія» підготує відповідну коректуру до річкової навігаційної карти № 3504 «Навігаційна річкова карта річки Дунай від порту Рені до гирла».

Схожі новини