Передплата 2024 ВЗ

Парламент погодився на реформування Нацради з телерадіомовлення

  • 17.06.2021, 13:35
  • 431

Законом вдосконалено процедуру призначення та припинення повноважень членів Національної ради

В Україні реформують Нацраду з питань телерадіомовлення. Верховна Рада ухвалила в другому читанні відповідний законопроєкт № 4107. «За» проголосували 302 нардепи.

Згідно з документом, суб'єктами подання на членів Нацради від парламенту є фракції і групи (одна фракція — одне подання), а також громадські організації та творчі спілки (одна громадська організація — одне подання).

Водночас голосування відбуватиметься не пакетно, а окремо щодо кожного кандидата.

Закон не буде регулювати безвиїзні перевірки Нацради, оскільки це прописано у власній інструкції відомства, затвердженої Міністерством юстиції.

Президента уповноважили створювати конкурсну комісію для відбору кандидатур за власною квотою як консультативно-дорадчий орган.

Читайте також: «Нацрада і ДБР тиснуть на „Прямий“ канал з метою його закрити», — Сергій Костинський

У документі передбачили, що кандидати обов'язково проходять спецперевірку відповідно до закону «Про запобігання корупції», яка триватиме до 25 днів.

Забезпечується і дотримання гендерної рівності. Якщо під час голосування за членів на вакантні посади кілька людей мають однакову кількість голосів, перевага віддається кандидату тої статі, представників якої менше серед уже наявних членів.

Нагадаємо, на початку лютого комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував ухвалити в другому читанні відповідний законопроєкт № 4107.

Схожі новини