Передплата 2024 «Добрий господар»

5 продуктів, які руйнують мозок

  • 16.06.2021, 20:15
  • 21.9K

Деякі продукти, які вважають корисними, гальмують розумову діяльність, погіршують когнітивні здібності і навіть руйнують клітини мозку

Медики рекомендують обмежити вживання таких продуктів, щоб звести до мінімуму їх негативний вплив і зберегти ясність розуму, повідомляє webMD.

1. Тунець

Будьте обережні з тунцем. Ця риба корисна, але вживати її занадто часто категорично заборонено через великий вміст ртуті. Ця токсична речовина накопичується в організмі і руйнує його. Більш того, вчені довели, що ртуть викликає сонливість, апатію, погіршує пам'ять і призводить до втрати самоконтролю.

2. Картопля фрі та інші смажені страви

Люди, які їдять багато смаженої їжі, як правило, гірше складають тести. Небезпеку становить велику кількість жирів, які викликають запальні процеси в організмі. У результаті пошкодження кровоносних судин, що постачають мозку кров, руйнуються його клітини.

3. Солодкі напої

Аналогічний ефект мають практично всі солодкі напої. Так, спочатку вони бадьорять, проте пізніше за цю енергію доведеться заплатити нейронами мозку, які відповідають за пізнавальні здібності. Дослідження довели, що у людей, які п'ють багато газованих напоїв, солодкого чаю та інших солодких напоїв, нерідко трапляються проблеми з пам'яттю. Фруктоза, яка міститься у цих напоях, може навіть призвести до зменшення певних ділянок мозку.

4. Маргарин, майонез і напівфабрикати

Ці продукти містять багато трансжирів, які вкрай шкідливі для серця і кровоносних судин. Дослідження свідчать, що вони також можуть завдати шкоди роботі мозку, адже погано впливають на мембрану клітин, роблячи її більш жорсткою. Дослідження журналу Neurology довело, що у людей похилого віку, у яких був найвищий рівень елаїдиновой кислоти (поширений тип трансжирів) в крові, більше шансів захворіти на деменцію.

5. Білий хліб і білий рис

Рафіновані вуглеводи, навіть несолодкі на смак, можуть підняти рівень цукру в крові. Наслідком цього можуть бути погіршення когнітивних здібностей. За даними дослідження, надлишок рафінованих вуглеводів може збільшити ризик хвороби Альцгеймера, особливо у людей, які генетично схильні до неї. Вибирайте цільнозерновий хліб, коричневий рис і макарони з цільної пшениці — ці вуглеводи не заподіють шкоди вашому мозку.

Читайте також: Вчені назвали 10 продуктів для поліпшення пам'яті

Схожі новини