Передплата 2024 «Добра кухня»

Як вакцинація різними препаратами впливає на організм

  • 11.06.2021, 08:35
  • 717

Медики з Німеччини з’ясували, що у пацієнтів, які отримали вакцину Pfizer після першого щеплення AstraZeneca, не з’явилося небезпечних побічних ефектів

Навпаки, імунітет, який вони в результаті набули, виявився сильнішим, ніж від двох вакцин одного виробника.

Відповідна стаття опублікована у ЗМІ.

На початку квітня 2021 року з’явилася інформація про те, що після вакцин від AstraZeneca і Johnson & Johnson у деяких людей можуть утворюватися тромби. У результаті в деяких європейських країнах відмовилися від щеплень AstraZeneca.

І багато мешканців цих країн другу дозу отримали Pfizer. Це викликало шквал суперечок в науковому товаристві, адже досліджень про безпеку такої змішаної вакцинації ще ніхто не робив.

Виправити цю ситуацію вирішили вчені під керівництвом професора Ганноверської медичної школи Георга Беренса. Вони зібрали зразки крові у 129 німецьких медичних працівників, які першу дозу отримали AstraZeneca. Другу дозу їм дозволили вибирати. У результаті частина пацієнтів зробили щеплення вакциною від Pfizer, а інші — від AstraZeneca. Завдяки цьому Беренс і його колеги змогли порівняти ефект від двох типів вакцинації.

Від щеплення двома різними вакцинами вчені не зафіксували суттєвих побічних ефектів. Крім того, вони виявили, що після щеплення від Pfizer різних типів антитіл в крові пацієнтів стало набагато більше, ніж при повторному застосуванні вакцини від AstraZeneca.

У першому випадку концентрація антитіл в зразках крові після другої дози щеплення в середньому збільшилася в 11−12 разів, у другому — лише в три рази. Антитіла могли з’єднуватися з частинками коронавірусу нового типу, зокрема — й з новими штамами SARS-CoV-2, в обох випадках. Однак після вакцини Pfizer це відбувалося набагато активніше.

Аналогічні відмінності вчені зафіксували в роботі клітинного імунітету. Т-клітини учасників дослідження, які отримали обидві вакцини, реагували на фрагменти оболонки різних штамів коронавірусу значно частіше і знищували їх активніше, ніж у пацієнтів з другої групи.

Беренс і його колеги вважають, що результати їх дослідження свідчать про безпечність та ефективність нового підходу до вакцинації.

Читайте також: Щеплені «Спутником V» не мають права на в'їзд в Україну, — ДПС

Схожі новини