Передплата 2024 «Добрий господар»

Медведчука зобов'язали сплатити компенсацію видавництву "Віват"

  • 10.06.2021, 17:55
  • 782

Київський апеляційний суд постановив стягнути компенсацію з народного депутата від партії "Опозиційна платформа — За життя" Віктора Медведчука на користь видавництва "Віват" у процесі, ініційованому ним щодо книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса"

Про це свідчить рішення суду від 1 червня. Також подію прокоментував сам Кіпіані у Facebook.

Так, Медведчук має компенсувати «Вівату» близько 300 тисяч гривень.

«Можна вічно дивитись на три речі — як літають птахи, як тече Дніпро і… як Медведчук програє суди.

Апеляційний суд вирішив, що колишній адвокат і нинішній проросійський політик має компенсувати близько 300 тисяч гривень видавництву «Віват» через витрати на судовий процес щодо заборони книги «Справа Василя Стуса». Раніше апеляційний суд постановив закрити справу і повернути мені 780 грн. судового збору. Вітя, де гроші?", — написав Кіпіані.

У вересні 2019 року, через кілька місяців після виходу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», Віктор Медведчук заявив, що вимагатиме заборонити поширення книги, тому що деякі її фрагменти нібито не відповідають дійсності та принижують його честь і гідність. Пізніше він подав до суду на Кіпіані.

Українські інтелектуали закликали уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову гарантувати право на справедливий суд у цій справі.

Але після судових розглядів суд постановив стягнути з Вахтанга Кіпіані та ТОВ «Віват» судовий збір по 768,4 гривні з кожного на користь Медведчука. Крім того, суд зобов’язав видалити з книги певні фрагменти, а саме:

  • на сторінці 661 — «є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • на сторінці 664 — «Медведчук на суді визнав, що всі «злочини», нібито вчинені його підзахисним, «заслуговують на покарання»;
  • на сторінці 664 — «він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;
  • на сторінці 7 — «розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук»;
  • на сторінці 663 — «шістка комуністичної системи адвокат Медведчук»;
  • на сторінці 664 — «злочином Медведчука також є те, що він не повідомив родині поета про початок розгляду справи».

Читайте також: Режим, який вбив Стуса, досі здається багатьом співвітчизникам нормою, а не збоченням

Сам Кіпіані повідомив «Суспільному», що не видалятиме фрагментів із книги. А заборона на розповсюдження значно підвищила попит на неї. Весь наявний тираж книги розкупили «за лічені хвилини». Після цього українські користувачі мережі поглузували з Медведчука. На його честь перейменували «ефект Стрейзанд», зокрема у Вікіпедії.

Міністерство культури та інформаційної політики України рекомендувало книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» до прочитання, а голова міністерства Олександр Ткаченко пообіцяв особисто закупити частину накладу для національних бібліотек, поки скандальна справа про заборону книги міститься в апеляції.

Згодом стало відомо, що у додатковий тираж книги «Справа Василя Стуса» увійде рішення Дарницького райсуду Києва про її заборону.

19 березня Кіпіані виграв суд проти Медведчука щодо заборони книги.

8 квітня Київський апеляційний суд зобов’язав кума Володимира Путіна та голову політради партії «ОПЗЖ» Віктора Медведчука компенсувати видавництву книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» судові витрати.

Схожі новини